• Erasmus+ Saint Amand
          • Erasmus+ Saint Amand

          • Ve dnech 17.2. – 24.2. 2018 vyjela čtveřice děvčat z V. A a dva pedagogové z našeho gymnázia do St. Amand les Eaux ve Francii, aby zde pracovali na projektu Erasmus+. Společně s vrstevníky z pěti evropských zemí (Francie, Nizozemí, Belgie, Lucemburska a Německa) se zabývali tématem energie a její udržitelnosti v budoucím životě Evropy. Studenti měli za úkol provádět různé laboratorní experimenty, navštívili vědecké centrum v Lille, debatovali na téma solárních panelů a generátorů, dělali rozhovory a vytvářeli prezentace. Většina komunikace probíhala v angličtině, ale studenti se mohli zdokonalit i ve francouzštině či němčině. Kromě znalostí v oblasti fyziky byla přínosem zkušenost s prací v sehraném týmu vrstevníků a zjištění, jak důležité je v dnešní době mluvit několika světovými jazyky. Téměř čtyřiadvacetihodinová cesta do Francie byla sice pro náš tým velmi náročná a vyčerpávající, ale nakonec jsme vše zvládli na jedničku s typickým českým humorem. Hostitelské rodiny si pochvalovaly otevřenost a komunikativnost našich děvčat, což nás jako pedagogy velice potěšilo.

            Do galerie Erasmus+ Francie byly přidány fotografie.

          • Další úspěch našich angličtinářů!

          • V pátek dne 23.2. 2018 se na DDM v Olomouci uskutečnilo okresního kolo olympiády z AJ.  Jakub Metlík ze třídy I.A se ve své kategorii IB umístil  na krásném 3.místě. Denisa Mentlíková ze třídy IV.A vybojovala nádherné 2.místo v kategorii IIB a postupuje do kola krajského.

            Oběma blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

            PK AJ

          • NAŠI STUDENTI OPAKOVANĚ DARUJÍ KREV- NEJSOU ŽÁDNÉ NULY, DARUJÍ TŘEBA AB+

          • Dárcovství krve je především dar morální. Není ohodnocen finančně a má to dobrý důvod. Každý dárce, který není motivován penězi, nemá důvod zatajovat informace o svém zdravotním stavu nebo rizikovém způsobu života. Ohrožení příjemce se tak výrazně snižuje.

            Dne 15. 2. 2018 se pro bezplatné darování krve rozhodlo 12 studentů našeho gymnázia.

            Na všechny čekala v první řadě registrace, pak malé píchnutí kvůli vzorku krve, krátké vyšetření lékařem a potom jen pár minut na lůžku při samotném odběru.

            Pro tentokrát poděkování za tento čin patří studentům:

            Beátě Puškarové, Jiřímu Ludwigovi, Vítu Czabeovi, Michalu Dojčárovi, Jiřímu Bezuchovi, Miroslavu Maléřovi, Nadě Vašíčkové, Martinu Keňovi, Lucii Markové, Aničce Vrtalové, Kateřině Vašutové a Valerii Krennbauerové.

            Všem studentům přejeme zdraví a odvahu pro další odběr.

            Světlana Bergerová

            Koordinátor akce

            Transfuzní oddělení Olomouc - 15. 2. 2018.  Více fotografií...

        • Okresní kolo olympiády v anglickém jazyce
          • Okresní kolo olympiády v anglickém jazyce

          • Krásného výsledku v okresním kole olympiády v anglickém jazyce v kategorii III. A dosáhl Jan Doležel ze VII. A. S 89 body se umístil na 2. místě, které mu zajistilo jistý postup do krajského kola. Je nutné dodat, že od prvního místa ho dělil pouze jediný bod. Jedním z jeho konkurentů byl Jindřich Pastorek ze VII. A, který skončil na slušném 10. místě. Gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů. 

            PK Aj

        • OKRESNÍ  KOLO  OLYMPIÁDY  Z ČESKÉHO  JAZYKA
          • OKRESNÍ KOLO OLYMPIÁDY Z ČESKÉHO JAZYKA

          • 29. ledna se na DDM v Olomouci konalo okresní kolo olympiády z českého jazyka.

            I naše škola vyslala své zástupce do dvou kategorií. Ti se v obrovské konkurenci neztratili - Denisa MENTLÍKOVÁ  z kvarty A vybojovala krásné 5. místo, ve vyšší kategorii se na velmi pěkném 10. místě umístila Anežka ČECHOVÁ ze třídy 1. A a jen o jedno místo horší byla Barbora VINOHRADNÍKOVÁ ze třídy 2. A.

            Děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

          • Florbal středních škol - okresní finále 3. místo

          • Dnes se naše družstvo chlapců ve složení Novák O., Novák J., Večerka, Kupka, Fiala, Berger, Charvát, Wiedermann, Petričák, Koryťák F. a Koryťák A. zúčastnilo okresního finále ve florbale, které se uskutečnilo na Gymnáziu Čajkovského v Olomouci. V prvním zápase jsme se utkali s Gymnáziem Hejčín a prohráli jsme 2- 0. Ve druhém jsme po zlepšené hře porazili Církevní gymnázium Německého řádu v poměru 2-1 a v závěrečném zápase jsme se utkali s domácím týmem G. Čajkovského a rozešli se smírně 2-2. V celkovém hodnocení turnaje jsme se umístili o skóre na krásném 3. místě v okresním finále. Musím pogratulovat celému týmu ke statečným výkonům a za vzornou reprezentaci našeho gymnázia.
            PK TV

        • Naši studenti si zkusili práci v odborných laboratořích- exkurze v CRH měla přiblížit výzkum i motivovat studenty ke studiu biologie
          • Naši studenti si zkusili práci v odborných laboratořích- exkurze v CRH měla přiblížit výzkum i motivovat studenty ke studiu biologie

          • Gymnazisté si zkusili i práci v laboratoři.Foto: Martina Šaradínovápátek 2. února 2018, 12:00 - Text: Martina Šaradínová

            Jak vědci sledují procesy uvnitř rostlinných buněk a k čemu tyto poznatky slouží? Je třeba mít obavy z geneticky modifikovaných rostlin, a jak lze i jinými cestami přispět k pěstování zemědělských plodin s vyššími výnosy a lepší odolností vůči nepříznivým vlivům vnějšího prostředí? Na tyto i další otázky dostali odpovědi studenti šternberského gymnázia, které je fakultní školou přírodovědecké fakulty, během čtvrteční exkurze na Oddělení buněčné biologie Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Jedním z cílů bylo také představení studijního oboru Biotechnologie a genové inženýrství.

             „Stále máme nouzi o kvalitní studenty. Hledáme především takové uchazeče, kteří mají o biologii skutečně zájem už na střední škole, účastní se například biologických olympiád nebo středoškolské odborné činnosti. Podobné exkurze jsou jednou z cest, jak naše vědecké centrum i studijní obor zviditelnit a dostat do povědomí širší veřejnosti,“ uvedl vedoucí oddělení a garant studijního oboru Jozef Šamaj.

            Iniciativa vzešla od studenta Jiřího Sojky, který Gymnázium Šternberk absolvoval a nyní s ním spolupracuje coby koordinátor fakultních škol. „Vzhledem k tomu se snažím o různé aktivity, s gymnáziem jsem v pravidelném kontaktu. Na exkurzi jsem ale studenty přivedl poprvé. Protože je Olomouc dobře dostupná, mohli by k nám někteří přijít studovat,“ věří Sojka. 

            Zhruba tři desítky gymnazistů si po obecném úvodu prohlédli laboratoře a mohli si vyzkoušet i práci v laboratoři. Viděli také moderní mikroskopy, díky nimž je CRH nejlépe vybaveným pracovištěm pokročilých zobrazovacích systémů fixovaných i živých buněk v České republice. „Na přírodovědeckou fakultu jezdíme pravidelně, oddělení buněčné biologie je vlastně jedním z posledních, kde jsme ještě nebyli. Využili jsme navíc toho, že Jirka je náš bývalý student a tuto možnost nám nabídl. Cílem je, aby studenti se zájmem o biologii viděli, co je na vysoké škole čeká. Také je dobře, že poznají, na jak vysoké úrovni se zde dělá věda a jaké je tu moderní vybavení,“ uvedla učitelka Lenka Metlíková. 

            Návštěva jednoho z oddělení vědeckého centra se líbila například studentce Veronice Nečkové. „Bylo to moc zajímavé. Těmito věcmi jsem se nikdy moc nezabývala, ale tady mě to zaujalo. Biologie mě ve škole hodně baví. Exkurze je takové doplnění znalostí, ale myslím, že může i motivovat ke studiu,“ prozradila gymnazistka. 

            Článek byl zpracován redaktorkou M. Šaradínovou z Žurnálu Online-zpravodajství z univerzity.Za PK Bi Světlana Bergerová a Lenka Metlíková

      • Kontakty

        • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
        • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
        • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
        • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
        • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
        • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
        • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
        • Datová schránka: webj5xm
        • správce webu: zavadil@gymst.cz
        • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
        • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
        • Zřizovatel: Olomoucký kraj
      • Přihlášení