• Florball - okresní kolo mladší (22. 11. 2023) a starší žáci  (24. 11. 2023)
          • Florball - okresní kolo mladší (22. 11. 2023) a starší žáci (24. 11. 2023)

          • Ve dnech 22. 11. 2023 a 24. 11. 2023 se uskutečnilo jak okresní finále ve florbale mladších žáků, tak okresní finále ve florbale starších žáků. Naši mladší žáci se vydali změřit své florbalové umění s vítězi okresních skupin do Olomouce. Na základní škole Demlova Olomouc předvedli naši borci vyrovnané výkony s ostatními základními školami a obsadili krásné 3. místo. Ještě více se dařilo našim, starším žákům, kteří v nabité finálové konkurenci nedali žádnému soupeři šanci a stali se vítězi okresního finále ve florbale starších žáků s následným postupem do krajského finále.

            Všem zúčastněným gratulujeme k dosaženému úspěchu a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

            PK TV  

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Florball - okresní kolo mladší (22. 11. 2023) a starší žáci (24. 11. 2023).

        • Výstražná jednodenní stávka
          • Výstražná jednodenní stávka

          • Vážení rodiče,

            dovoluji si vám oznámit, že dne 27. 11. 2023 nebude škola v provozu v souvislosti s vyhlášením výstražné jednodenní stávky, do které se zapojí všichni pedagogičtí pracovníci naší školy, proto děti do školy neposílejte.

            Pokud se vaše děti stravují v jídelně SOŠ lesnické a strojírenské tak obědy budou žákům odhlášeny automaticky školní jídelnou.

            Cílem stávky je:

            Zabránit dalšímu snižování výdajů ve školství, které by nesporně negativně ovlivnilo kvalitu vzdělávání. Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek. Zajistit, aby platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024 neklesly, aby z prostředků na platy nebyly uhrazovány dávky v nemoci. 

            Děkujeme za vaše pochopení.

            S pozdravem 

            Tamara Kaňáková, ředitelka školy

            DOPIS ŠKOLSKÝCH ODBORŮ RODIČŮM (pdf)

             

        • Překladatelská soutěž - výsledky
          • Překladatelská soutěž - výsledky

          • Anglický jazyk: Eliška Chládková a Sylvie Mrhačová

            Francouzský jazyk: Vilma Vyjídáková, Kristýna Ochmanová

            Ruský jazyk: Patrik Láhner, Prokop Smyčka

            Německý jazyk: Adam Belej, Sabina Charvátová

            Výše uvedení studenti postupují do fakultního kola, které se bude konat v lednu v Olomouci. Blahopřejeme!

        • Exkurze do mikrobiologické laboratoře
          • Exkurze do mikrobiologické laboratoře

          • Sychravé podzimní počasí s sebou přináší nárůst různých respiračních nemocí. My jsme se v rámci laboratorních cvičení z biologie vydali do Laboratoře klinické mikrobiologie AGEL, abychom zjistili, jak se vyšetřuje přítomnost virů a bakterií ve vzorcích, které lékaři odebírají pacientům a posílají do této laboratoře. Viděli jsme různé diagnostické přístroje a seznámili se s kultivací bakterií na živných půdách. To nás inspirovalo k experimentům ve škole, kdy jsme zkoumali přítomnost bakterií na různých typech povrchů.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Exkurze do mikrobiologické laboratoře.

        • Matemánie 2023
          • Matemánie 2023

          • Ve čtvrtek 16. listopadu proběhla u nás na gymnáziu již tradiční soutěž žáků 8. a 9. tříd základních škol Matemánie. Tentokrát v rekordním počtu 48 zúčastněných.

            Soutěžící v družstvech při řešení úloh vzájemně spolupracovali, pro úspěch museli nejen dobře počítat, ale také zvolit správnou strategii výběru jednotlivých příkladů.

            Při organizaci soutěže pomáhali studentky třídy VII.A.

            Všem soutěžícím děkujeme za velmi pěkné matematické výkony, týmům „na bedně“ gratulujeme.

            Výsledková listina

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Matemánie 2023.

        • Okresní kola ve florbale mladších a starších žáků
          • Okresní kola ve florbale mladších a starších žáků

          • Dne 14.11.2023 se uskutečnilo na naší sportovní hale okresní kolo ve florbale mladších žáků za účasti ZŠ Gorkého Olomouc, ZŠ Rožňavská Olomouc, ZŠ Pňovice, ZŠ Troubelice a Gymnázia Šternberk. Naše družstvo chlapců  nedalo šanci žádné základní škole  a po 4 vítězstvích obsadilo 1. postupové místo do okresního finále.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Okresní kolo ve florbale mladších žáků – 1. místo.

            Dne 15.11.2023 se uskutečnilo na naší sportovní hale okresní kolo ve florbale starších žáků za účasti ZŠ Pionýrů Uničov, ZŠ Haškova Uničov, ZŠ Troubelice a Gymnázia Šternberk. Naše družstvo chlapců  nedalo, stejně jako družstvo mladších den předchozího den, šanci žádné základní škole a po 3 vítězstvích obsadilo 1. postupové místo do okresního finále.

            Všem zúčastněným gratulujeme  za předvedené výkony a reprezentaci školy.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Okresní kolo ve florbale starších žáků .

             

        • pIšQworky - oblastní kolo, Olomouc, 8. 11. 2023
          • pIšQworky - oblastní kolo, Olomouc, 8. 11. 2023

          • Již řadu let se týmy z naší školy zúčastňují soutěže pIšQworky. pIšQworky jsou týmová soutěž pro všechny středoškoláky a žáky druhého stupně v oblíbené strategické hře piškvorky. Soutěž pořádá už od roku 2008 studentský spolek Student Cyber Games. Do uplynulých čtrnácti ročníků se zapojila více než polovina všech českých středních škol a pravidelně se jí účastní tisíce studentů.

            Hlavním cílem projektu pIšQworky je vzbudit v mladých lidech zdravou soutěživost a podpořit jejich sebevědomílogické uvažování i týmového ducha

            (Více informací https://pisqworky.cz/o-soutezi )

            Tým z naší školy složený ze studentů IV.A (Žabáci s.r.o.) v letošním ročníku pIšQworek opět nezklamal. V oblastním kole (kdy všichni soutěžící byli starší než naši kvartáni) prohrál jen jeden ze sedmi zápasů a skončil na krásném třetím místě. A co je hlavní, postoupil do krajského kola. Popřejme jim proto v dalším kole klidné nervy a trošku toho sportovního štěstíčka.

            Reportáž na webu soutěže: https://pisqworky.cz/reporty/3125-boj-o-cas

            Do fotoalba byla přidána nová galerie pIšQworky - oblastní kolo, Olomou, 8. 11. 2023.

        • Úspěch našich studentů v krajském kole Logické olympiády
          • Úspěch našich studentů v krajském kole Logické olympiády

          • V pátek 3. listopadu se v Prostějově uskutečnilo krajské kolo Logické olympiády, soutěže pořádané Mensou Česko, která prověřuje logické myšlení a řešení problémů. V Olomouckém kraji se v letošním roce do základního kola soutěže přihlásilo rekordních 1207 řešitelů kategorie B (2. stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií) a 834 kategorie C (střední školy). Probojovat se mezi 50 nejlepších postupujících do krajského kola, je tedy velký úspěch, který se podařil čtyřem našim studentům – v kategorii C Adamovi Belejovi a Jarušce Tranové, v kategorii B Jiřímu Zakuťanskému a Radkovi Vavrečkovi.
            I v krajském kole si všichni naši studenti vedli skvěle. V kategorii C se Adam Belej umístil na krásném devátém místě, což je velmi dobrý výkon v konkurenci středoškoláků. V kategorii B zazářil náš student Jiří Zakuťanský, který vyhrál ve své kategorii a postoupil do finále soutěže.
            Blahopřejeme našim studentům k jejich úspěchu a děkujeme jim za reprezentaci naší školy. Jiřímu přejeme hodně štěstí a úspěchů ve finále soutěže, které se uskuteční 4. prosince v Praze.

             

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Úspěch našich studentů v krajském kole Logické olympiády.

        • PŘEKLADATELSKÁ SOUTĚŽ - 2. CIZÍ JAZYK
          • PŘEKLADATELSKÁ SOUTĚŽ - 2. CIZÍ JAZYK

          • Ve čtvrtek 2.11. se 19 studentů z vyššího gymnázia zúčastnilo překladatelské soutěže. Jejich úkolem bylo co nejlépe přeložit z jazyka německého, ruského nebo francouzského 2 texty - umělecký a odborný. Nejlepší z nich pak budou hájit barvy naší školy v kole fakultním, které se uskuteční v lednu.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Překladatelská soutěž - 2. cizí jazyk.

        • Exkurze na katedru biotechnologií Přírodovědecké fakulty UP Olomouc 1. 11. 2023
          • Exkurze na katedru biotechnologií Přírodovědecké fakulty UP Olomouc 1. 11. 2023

          • ne 1.11.2023 se studenti seminářů biologie tříd 3.A a VII.A zúčastnili exkurze na katedru biotechnologií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. 

            V krásných nově zrekonstruovaných prostorách univerzity se na přednášce nejprve seznámili s tím, co to biotechnologie jsou, jak se rozdělují a k čemu slouží. Také jim byly představeny moderní trendy, potenciál a budoucí směřování této vědní oblasti. Na závěr získali informace o akreditovaném studijním programu Biotechnologie a genové inženýrství, zaštiťovaným katedrou biotechnologií.

            Dále si studenti si prohlédli výzkumné laboratoře katedry biotechnologií, kde se seznámili s procesem tvorby geneticky modifikovaných rostlin (GMO) a s jejich pěstováním v kultivačních komorách (fytotronech), a také navštívili mikroskopické laboratoře se super-rezolučními a jinými typy mikroskopů, v jejichž používání patří toto pracoviště mezi světové špičky.

            Cílem takovýchto exkurzí je ukázat studentům moderní vědecká pracoviště a pomoct jim v rozhodování a volbě jejich následného studia a budoucí profesní orientace. Exkurze proběhla v rámci závazků projektu IROP.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Exkurze na katedru biotechnologií Přírodovědecké fakulty UP Olomouc 1. 11. 2023.

        • Překladatelská soutěž
          • Překladatelská soutěž

          • Ve středu 1. 11. se vybraní studenti z vyššího gymnázia zúčastnili překladatelské soutěže v anglickém jazyce. I když ke splnění úkolu mohli využít všechny dostupné vymoženosti dnešní technologie, neměli to vůbec jednoduché. Museli totiž za 120 minut přeložit jeden umělecký a jeden odborný text. Tito studenti jsou v angličtině výborní, ale zde se bude hodnotit také úroveň češtiny, přesnost překladu a čtivost výsledného textu. Nejlepší dva pak postoupí do fakultního kola. Přejeme hodně štěstí! PK AJ

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Překladatelská soutěž.

        • To byl Halloween 2023
          • To byl Halloween 2023

          • Ve středu 25. 10. 2023 se na naší škole konala již tradiční Halloween Party pro žáky a žákyně prvního stupně šternberských základních škol. Kromě nejrůznějších her a soutěží mohly děti nahlédnou do tajů chemické a fyzikální laboratoře, zhlédly krátké divadelní představení o vzniku tradice dlabání dýní, díky moderní technologiím se seznámily s halloweenskými zvyky, zasoutěžily si ve speciálních strašidelných disciplínách.Akce se jako vždy povedla a už teď se všichni těšíme na Halloween 2024.

            PK/AJ

            Do fotoalba byla přidána nová galerie HALLOWEEN PARTY 2023.

        • Studenti gymnázia opět darovali krev, opět pomáhali
          • Studenti gymnázia opět darovali krev, opět pomáhali

          • Dne 23. října 2023 se uskutečnil na Transfuzním oddělení FN Olomouc další hromadný odběr krve.

            Tentokrát se dobrovolného dárcovství krve zúčastnilo 11 studentů.

            Studenti se po příchodu na oddělení krátce zdrželi v evidenci, kde jim bylo přiděleno osobní číslo. Dále absolvovali předodběrové vyšetření z kapky krve, následně vyšetření lékařem a nakonec absolvovali samotný odběr krve (470 ml).  Závěrem čekalo na studenty příjemné posezení v tamní jídelně, kde jim byla nabídnuta káva nebo džus, párky s pečivem, nealkoholické pivo, čokoláda a vitamíny. V kanceláři si pak vyzvedli potřebné doklady, kartičku dárce, malý odznak kapky krve a další benefity související s dárcovstvím krve.

            Je dobré mít na paměti, že krev hraje v medicíně nezastupitelnou a stále rostoucí roli. Pořád ji neumíme uměle vyrobit, ani ničím nahradit. Velká část krve se pak spotřebuje na hematoonkologii, chirurgii, kardiologii, ortopedii a zachraňuje tak lidské životy.

            Všem studentům za tento čin děkujeme a přejeme hodně zdraví a další taková rozhodnutí.

            Mezi dárce krve patřili: Grossová Soňa, Joseph William Collins, Samuel Sova, František Bouzek, Marián Hejníček, Ondřej Komárek, Jakub Němeček, Adam Pavlíček, Kateřina Vomáčková, Kristýna Grégrová a Jan Matoušek

            Světlana Bergerová

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Dárcovství krve - podzim 2023.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
      • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
      • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
      • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
      • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
      • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
      • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
      • Datová schránka: webj5xm
      • správce webu: zavadil@gymst.cz
      • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
      • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
      • Zřizovatel: Olomoucký kraj
    • Přihlášení