• Ples VIII.A - 6. 12. 2019
          • Ples VIII.A - 6. 12. 2019

          • Srdečně zveme všechny studenty, bývalé studenty, rodiče a přátele školy na ples Gymnázia Šternberk, který se koná 6.12.2019 v MKZ Šternberk.

            Vstupenky lze zamluvit u RNDr. Němcové na nemcova@gymst.cz do 27.11.2019

            Od 28.11. je nutné vstupenky vyzvednout.

            Hlavním partnerem plesu je módní značka Pánské obleky BANDI. www.bandi.cz

        • Jiří Kočí
          • Jiří Kočí

          • 26. 11. 2019 zemřel ve věku 93 let Jiří Kočí, bývalý pedagog Gymnázia Šternberk. 

            Na našem gymnáziu učil v letech 1955 – 1993 dějepis, latinu, francouzský jazyk a konverzaci z francouzštiny.

            I po odchodu do důchodu se o dění ve škole zajímal, školu rád navštěvoval a stýkal se se svými bývalými kolegy a žáky.

            V osobě pana profesora Kočího odchází jeden ze symbolů klasického gymnaziálního vzdělávání.

             Vzpomínáme.

        • Úspěch na fyzikální soutěži Náboj Junior 2019
          • Úspěch na fyzikální soutěži Náboj Junior 2019

          • Dva týmy z naší školy se zúčastnily fyzikální soutěže Náboj Junior, která se konala v pátek 22. 11. 2019 v Olomouci na Gymnáziu v Hejčíně. Konkurence je standardně velmi silná, a tak je velikým úspěchem druhé místo týmu z IV.A ve složení Adam Belej, Pavlína Grossová, Pavel Kubala a Adam Nuc. Druhé družstvo z III.A ve složení Eliška Chládková, Kristýna Kohoutková, Jana Tionová a Anna Venusová se umístilo na 11. místě. Gratulujeme.

            Do galerie Náboj Junior 2019 byly přidány fotografie.

        • Přírodovědný klokan 2019
          • Přírodovědný klokan 2019

          • Do tradičního prvního souboje s přírodními vědami se naši studenti (v kategoriích Kadet a Junior) pustili 16. října 2019, kdy proběhla soutěž Přírodovědný klokan. Ten je obdobou Matematického klokana (na studenty čeká až v březnovém termínu), žáci musí prokázat své znalosti z oblasti matematiky, fyziky, biologie, chemie, zeměpisu a z všeobecného přehledu. Skvělého výsledku dosáhli především:

            v kategorii Kadet Adam Belej z kvarty, jehož výkon byl třetí nejlepší v rámci okresu a šestý nejlepší v rámci Olomouckého kraje

            v kategorii Junior Karel Smolen ze sexty, jehož výkon byl čtvrtý nejlepší v rámci okresu a sedmý nejlepší v rámci Olomouckého kraje

            Ani ostatní si nevedli špatně. V rámci naší školy se nejlepšími řešiteli stali:Kategorie Kadet:1. Belej Adam - IV.A - 84 body2. Nuc Adam - IV.A - 79 bodů3. Grossová Pavlína - IV.A - 75 bodůKategorie Junior:1. Smolen Karel - VI.A - 85 bodů2. Světnický František - VI.A - 81 bod3. Smejkal Dominik Ivo - VI.A - 72 body

             

            Gratulujeme.

        • Přednáška Big Five
          • Přednáška Big Five

          • V úterý 19. 11 jsme na naší škole přivítali PaedDr. Ing. Dr. Vladimíra Vintera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který si pro studenty 2. A a VI. A připravil přednášku s názvem Big Five. Zajímavé vyprávění o pěti největších zvířatech Afriky bylo doplněno mnoha nádhernými autorskými fotografiemi. Viděli jsme, jak krásná a zároveň krutá může být příroda a jak do ekosystému mnohdy ničivě zasahuje člověk. Přednáška proběhla v rámci závazků projektu IROP.

        • Matemánie 2019
          • Matemánie 2019

          • Dne 15.11.2019 se po roční přestávce konala na Gymnáziu ve Šternberku tradiční matematické soutěže žáků 8. a 9. tříd základních škol Matemánie. Soutěžící při řešení úloh vzájemně spolupracovali ve čtyřčlenných týmech, pro úspěch bylo nutno nejen dobře počítat, ale také zvolit správnou strategii výběru jednotlivých příkladů.

            Výsledková listina

            Při organizaci soutěže pomáhali studenti třídy 4.A.

            Do galerie Matemánie 2019 byly přidány fotografie.

        • Starší žáci vítězí ve florbale v okresním finále a postupují do kraje!
          • Starší žáci vítězí ve florbale v okresním finále a postupují do kraje!

          • Dne 14. 11. 2019 se konalo okresní finále ve florbale starších žáků v Olomouci, kterého se naše družstvo chlapců ve složení Martin Izák, Tomáš Pekař, František Bouzek, Ondřej Komárek, Matěj Řehák, Pavel Kubala, Joseph Collins a Martin Horry také zúčastnilo. V turnaji  jsme se postupně střetli se ZŠ Lutín, ZŠ Velký Újezd, ZŠ Horka nad Moravou a domácími ZŠ Řezníčkova Olomouc s těmito výsledky: Štbk – ZŠ Lutín 3:2 (největšího favorita na vítězství jsme udolali perfektní hrou našeho týmu, skvělými zásahy brankáře a dodržováním stanovené taktiky), Štbk – ZŠ Řezníčkova Olomouc 4:3 (bojovné utkání do poslední chvíle), Štbk – ZŠ Velký Újezd 4:3 (druhý z aspirantů na vítězství skoro celý zápas vedl, ale v závěru se projevil bojovný duch mužstva a souhra první formace Izák, Pekař, Bouzek a slavili jsme další vítězství) a poslední západ Štbk – ZŠ Horka nad Moravou 6:5 (v tomto utkání jsme už byli vítězi turnaje a proto si zahráli i hráči, kteří nebyli v průběhu turnaje herně tak vytěžováni. Přesto jsme v gólové přestřelce dovedli západ do vítězného konce).

            Celkově musím naše mužstvo pochválit za bojovnost, soudržnost, taktickou vyspělost a férovou hru s vítěznými konci, kterou předvedli v tomto turnaji.

            Blahopřejeme k dosaženému 1. místu a postupu do krajského kola a děkujeme za vzornou reprezentaci našeho gymnázia.

            PK TV

        • Týden vědy
          • Týden vědy

          • V rámci Týdne vědy AV ČR navštívili studenti seminářů chemie a biologie 3.A a VII.A olomouckou Pevnost poznání, kde vyslechli přednášku Mgr. Jana Filipa, Ph.D. s názvem "Čistá voda jako dar... a jak k tomu mohou přispět nanotechnologie?"

            Přednášející je pracovníkem Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů v Olomouci. Studenti se dozvěděli, jak mohou nanočástice železa a jeho sloučenin přispět k čištění kontaminované vody.

            Zajímavá přednáška byla doplněna exkurzí na špičkové vědecké pracoviště - Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, kde nás bývalý student našeho gymnázia Jiří Sojka seznámil s problematikou biotechnologií a geneticky modifikovaných organismů.

            Do galerie Přednáška v Pevnosti poznání+ návštěva vědeckých pracovišť UP Olomouc byly přidány fotografie.

        • Okresní kolo ve florbale mladších žáků – skupina Medlov 2. místo
          • Okresní kolo ve florbale mladších žáků – skupina Medlov 2. místo

          • Dne 13.11.2019 se v Medlově konalo okresní kolo ve florbale mladších žáků. Naše družstvo chlapců se také zúčastnilo. Ve skupině jsme se postupně střetli se ZŠ Troubelice, ZŠ Pionýrů Uničov a domácími ZŠ Medlov s těmito výsledky: Štbk – ZŠ Troubelice 4:1, Štbk – ZŠ Pionýrů Uničov 5:0. V posledním zápase s domácími ZŠ Medlov naše družstvo v závěrečných patnácti sekundách ztratilo vedení a nakonec pouze remizovalo v poměru 4:4, což o jediný vstřelený gól nestačilo na postup ze skupiny do okresního finále. I přes smolné okamžiky posledního zápasu musím mladé svěřence pochválit za předvedenou hru a za bojovné výkony.

            Blahopřejeme k dosaženému 2. místu a děkujeme za vzornou reprezentaci našeho gymnázia.

            PK TV

        • I letos Martin (ne)přijel do Šternberka na bílém koni
          • I letos Martin (ne)přijel do Šternberka na bílém koni

          • V pondělí 11. 11. 2019 se ve Šternberku konaly již tradiční Svatomartinské slavnosti, které i letos pro širokou veřejnost připravili studenti a učitelé místního gymnázia ve spolupráci s o.p.s. Gymnázia, Šternberk, Hradem Šternberk, šternberskými základními školami, DDM a Městem Šternberk.
                   Přesto (nebo možná právě proto), že Martin měl bílého koně pouze pod sedlem, a nikde tedy nebyly ani náznaky sněhové nadílky, se západem slunce přišly mrazivé chvilky. To však návštěvníky nijak neodrazovalo, protože celé odpoledne i následný večer se neustále bylo čím zahřívat.
                   Duše i těla přítomných zcela jistě zahřál již úvodní průvod, který začal na Horním náměstí, odkud na koni vyjel svatý Martin s družinou bubeníků doprovázený dětmi i rodiči s rozsvícenými lampičkami a lampiony. Otisky podkov pak průvod zavedly do hradní zahrady, kde byl pro všechny připraven bohatý jarmark, ochutnávka svatomartinského vína i drobných pochutin, cimbálová muzika, jízda na koni a hudební vystoupení na pódiu. Každý se mohl a směl a měl „zahřívat“ podle svého gusta. Pro zájemce byla dokonce připravena i prohlídka hradu za snížené vstupné. Na své si tak přijít mohli milovníci dobré hudby, zábavy i jiných kulturních zážitků, dobrého vína, jídla, ale především milovníci dobrých lidí, vztahů, tradic…
                   Věříme, že návštěvníci slavnosti strávili na šternberském hradě hezké chvíle a velmi děkujeme všem žákům, učitelům, rodičům i ostatním, kteří pomáhali s organizací. Už teď se těšíme, že letošní více než hojná účast bude (staro)novou tradicí dodržovanou i v dalších letech.

            Do galerie Martinské slavnosti 2019 byly přidány fotografie.

        • Překladatelská soutěž
          • Překladatelská soutěž

          • Dne 5.11. proběhla na naší škole překladatelská soutěž. Úkolem účastníků bylo co nejlépe přeložit dva, poměrně složité texty (jeden odborný a jeden umělecký) z cizího (německého, ruského a francouzského) do mateřského jazyka. Vítězové školního kola budou hájit barvy naší školy v tzv. kole fakultním, do kterého se zapojuje větší množství  středních  škol Olomouckého kraje, a konkurence je tak velká.

            Jmenovaným studentům blahopřejeme a přejeme hodně štěstí!

             

            Německý jazyk: Pimerová Kristýna, Mathonová Hana, Mikolajková Hedvika 

            Ruský jazyk: Cina Vojtěch, Maléřová Magdaléna, Bartoňková Anna

            Francouzský jazyk: Gentric Emma, Letochová Karolína, Petřeková Daniela 

             

    • Kontakty

      • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
      • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
      • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
      • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
      • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
      • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
      • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
      • Datová schránka: webj5xm
      • správce webu: zavadil@gymst.cz
      • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
      • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
      • Zřizovatel: Olomoucký kraj
    • Přihlášení