• Projektový den „Dunaj v kufru“ (15. 9. 2022)
          • Projektový den „Dunaj v kufru“ (15. 9. 2022)

          • Dne 15. 9. 2022 se naše gymnázium stalo místem setkání nejrůznějších expertů, ať už hydrobiologů, vodohospodářů, ekologů, zeměpisců, umělců, delegátů, jejichž společným jmenovatelem se pro tento den stala VODA. Během něj si navzájem předávali své vědomosti, zkušenosti, zážitky; bylo radostí všechno jejich snažení sledovat.
            Těmito experty nebyl nikdo jiný než studenti našeho nižšího gymnázia, kteří byli rozděleni do 7 barevných týmů napříč ročníky a účastnili se projektového dne s environmentální tématikou s podtitulem „Dunaj v kufru“.          

            Studenti navštívili 7 různých stanovišť, kde uplatnili své výborné znalosti napříč všemi předměty: povědomí o národech žijících v povodí Dunaje, počítali rychlost průtoku v korytě řeky, posuzovali míru ohrožení živočichů z důvodu znečištění vodních toků, diskutovali o principech fungování čističky odpadních vod, globálních problémech sucha a nedostatku vody ve světě, zjišťovali obsah vody v potravinách apod. Hledali a dozvěděli se nové zajímavosti, měli také možnost poznat nové kamarády z jiných tříd.

            Jak se jim to povedlo, můžeme posoudit ze společných fotografií - jako nespoutaní umělci vytvořili krásné, vtipné kompozice na téma voda: sněhovou lavinu nebo mořskou pěnu, vlnobití, molekuly H2O, deštník v dešti, rybáře a jeho kapříky.
            Následující den proběhlo vyhodnocení projektu v prostorách atria, kde nejvíce oslavovalo družstvo zelené, žluté a modré barvy.

            Velké poděkování patří všem učitelům, kteří se podíleli na přípravě a realizaci projektu, ale také Městu Šternberk a Olomouckému kraji za jejich podporu.

            ​​​​​​​
             

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Vyhodnocení projektového dne 16. 9. 2022.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Projektový den „Dunaj v kufru“ (15. 9. 2022).

        • Úřední hodiny po dobu prázdnin
          • Úřední hodiny po dobu prázdnin

          • Úřední hodiny po dobu prázdnin jsou každé pondělí 9:00 - 11:00. V tuto dobu bude vždy přítomen minimálně jeden člen vedení školy + pracovnice kanceláře.

        • MATURITNÍ ZKOUŠKY  2022 - podzimní zkušební období
          • MATURITNÍ ZKOUŠKY 2022 - podzimní zkušební období

          • V souladu s Vyhláškou č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou ve znění pozdějších změn určila ředitelka školy dne 1. července 2022  termíny ústních zkoušek společné a profilové části v podzimním zkušebním období na 7. září 2022 od 14:00 hod.

            Písemnou pozvánku dostanou maturanti poštou po 15. srpnu 2022 (až bude stanoven MŠMT i termín opravných diaktických termínů - ty proběhnou na spádových školách před ústními zkouškami)

        • Konečně zelené a voňavé atrium. A snad také nová učebna pod širým nebem
          • Konečně zelené a voňavé atrium. A snad také nová učebna pod širým nebem

          • V průběhu letošního školního roku se zásadně proměnilo atrium u sekce. V předjaří bylo atrium radikálně vyklizeno a navezením kačírku (původní kamenivo z říčního písku) byl vytvořen mírný svah, který byl osázen levandulemi, okrasnými česneky a klematisem pro potažení plůtku u zdi školní budovy. Dominantou prostoru se stává fíkovník, který je nyní vysoký asi 40 cm.
            V následující etapě byla vysázena další část atria, tentokrát byla zvolena okrasná jabloň, aronie
            (černý jeřáb), klokoč, muchovník (indiánská borůvka), kamčatské borůvky, latnaté hortenzie
            a motýlí keř.
            Do prostoru ještě přibude několik mobilních laviček.
            Nyní se paní prof. Jana Husáková se členy předmětových komisí zamýšlí nad tím, jaké zvolit didaktické prvky pro atrium, zvažuje se zakreslení časové přímky, slepých map republiky, Evropy i celého světa na dlažbu nebo na stěny, umístění nástěnných i magnetických tabulí / tak, aby prostor mohl sloužit za pěkných dnů jako zelená, voňavá a svěží učebna pod širým nebem. Počítá se také s tím, že někteří studenti budou chtít za teplých dnů v tomto pěkném prostředí trávit velké přestávky.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Konečně zelené a voňavé atrium. A snad také nová učebna pod širým nebem.

        • Olympiáda dětí a mládeže
          • Olympiáda dětí a mládeže

          • Na konec roku ještě jedna radostná zpráva z Olympiády mládeže. Dívčí výběr Olomouckého kraje dnes ve finále porazil Prahu 2:1 a stal se tak vítězem ODM. V jeho týmu hrála naše terciánka Sofie Pallová a přibalí si tak k dnešnímu vysvědčení ještě zlatou medaili. Gratulujeme.

        • Studenti Gymnázia Šternberk uklízeli přírodu
          • Studenti Gymnázia Šternberk uklízeli přírodu

          • Na návrh studentské rady při Gymnáziu Šternberk proběhl v pondělí 27. 6. 2022  ve spolupráci s Odborem životního prostředí MÚ „Úklid přírody“.

            Všechny třídy se vypravily do různých šternberských lokalit na úklid odpadu.

            Studenti gymnázia uklízeli v následujících lokalitách:

            údolí Na Valech, Kiosk – Zelená budka, podél trati Ecce Homo, břehy Sitky na Světlově, Světlov – Žleb, garáže u nadjezdu, garáže za ulicí Závodní, cyklostezka na Lužice, ul. Uničovská – kolem Marius Pedersen.

            I přes pondělní horké dopoledne se studenti činili a sesbírali celkem 100 pytlů odpadu.

            Studentům i pedagogům patří velké poděkování.

            Věříme, že touto akcí podpořili příjemné životní prostředí ve Šternberku.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Akce "Uklidíme Šternberk".

        • Exkurze na katedru botaniky Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci 23. 6. 2022
          • Exkurze na katedru botaniky Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci 23. 6. 2022

          • Ve čtvrtek 23.6.2022 se studenti biologického a chemického semináře ze tříd VII.A a 3.A vydali na exkurzi na katedru botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zaměstnanci katedry nám připravili velmi bohatou a zajímavou náplň exkurze. Pomocí tekutého dusíku jsme mrazili rostlinný materiál, ze kterého jsme izolovali DNA a její množství přístrojově měřili. Navštívili jsme skleník tropických a subtropických rostlin a dozvěděli se o nich řadu neobvyklých informací. Ve fytotronech jsme zjistili, jak se rostliny pěstují uměle in vitro na živných médiích a vyzkoušeli jsme si práci s explantátovými kulturami ve sterilních laminárních boxech. Každý student si na památku odnesl svou vlastnoručně přesazenou masožravou rostlinku rosnatku. Studenti měli možnost zjistit, jak zajímavé a různorodé studium botaniky může být, což jim může pomoct při dalším rozhodování a volbě vysoké školy.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Exkurze na katedru botaniky Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci 23. 6. 2022.

        • Hry X. letní olympiády dětí a mládeže 2022
          • Hry X. letní olympiády dětí a mládeže 2022

          • Olomoucký kraj / 26.06.2022 - 30.06.2022

            Hry X. letní olympiády dětí a mládeže pořádá Olomoucký kraj společně s Českým olympijským výborem už podruhé. Poprvé tomu tak bylo v roce 2011. Vedle tradičních sportů, které se obvykle na olympiádě představují, jako je atletika, plavání, basketbal či volejbal, se v Olomouckém kraji bude poprvé šermovat.

            Olympijská vesnice vznikne ve spolupráci s Univerzitou Palackého v areálu jejích kolejí v centru města a v nedaleké Pevnosti poznání organizátoři připraví Olympijský dům – místo setkávání sportovců, medailových ceremoniálů i programu pro fanoušky.

            Na Olympiádě se bude soutěžit ve 20 sportovních odvětvích, 73 disciplínách a je přihlášeno 3526 závodníků. Slavnostní zahájení Olympiády proběhne v neděli 25.6. v 18 hodin na Adrově stadionu v Olomouci.

            Antonín Světnický (III.A) a Jan Matoušek (I.A) z Gymnázia Šternberk budou závodit v orientačním běhu. Svou nominaci si vyběhali během 8 jarních závodů, kdy na letní olympiádu postoupili jen čtyři nejlepší (2 dívky a 2 hoši) z kategorie. Studenti budou reprezentovat Olomoucký kraj v kategorii H14 a absolvují celkem tři disciplíny - sprint (Olomouc), krátkou trať (Helfštýn) a sprintované štafety (Olomouc).

            Olympiády dětí a mládeže se zúčastní i další naši žáci – v plážovém volejbalu bude Olomoucký kraj reprezentovat Ondřej Polák (IV.A), ve volejbalu Magdaléna Dudková (III.A), ve florbalu Dominik Papica (IV.A), Martin Mikolajek (IV.A), Martin Horry (V.A), Petr Marghold (1.A), Sophie Pallová (III. A), ve sportovní gymnastice Johana Valentová (IV.A). I oni se museli zúčastnit nominačních soutěží a úspěšně obstát v konkurenci ostatních sportovců.

            Držme jim v celorepublikové konkurenci pěsti.

            Více informací na

            https://odm.olympic.cz/2022

            https://odm.olympic.cz/poslani 

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Hry X. letní olympiády dětí a mládeže 2022.

        • Laboratorní cvičení pro žáky ZŠ a SOŠL a S
          • Laboratorní cvičení pro žáky ZŠ a SOŠL a S

          • Po pauze způsobené pandemií Covidu jsme v našich zrekonstruovaných laboratořích a učebnách biologie a chemie opět přivítali žáky okolních základních škol a SOŠL a S Šternberk. Připravili jsme laboratorní cvičení z biologie a chemie, které probíhají v souladu se závazky projektu IROP. Při práci s moderními mikroskopy si žáci prohlédli trvalé zoologické a botanické preparáty, tkáně lidského těla a také pozorovali mikroorganismy žijící v akvarijním filtru. Prozkoumali i svoje smysly a v chemii různými metodami, včetně měření digitálními pH-metry, zjišťovali kyselost a zásaditost nápojů a roztoků používaných v domácnosti.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Laboratorní cvičení pro žáky ZŠ a SOŠL a S.

        • Mezinárodní zkoušky z německého jazyka ÖSD
          • Mezinárodní zkoušky z německého jazyka ÖSD

          • Koncem května proběhly na naší škole zkoušky ÖSD. Rakouský jazykový diplom  je oficiálně       uznávaný systém zkoušek pro německý jazyk a  skládá se z písemné a ústní části. Čtyři studentky naší školy získaly tento diplom na úrovni A2. Blahopřejeme!

        • Atletický přebor škol ve čtyřboji – úspěšné představení
          • Atletický přebor škol ve čtyřboji – úspěšné představení

          • Dne 8. 6. 2022 se konal již tradiční atletický čtyřboj za účasti šternberských základních škol a našeho gymnázia. Studenti závodili v běhu na 60 m, hodu míčkem, skoku do dálky a běhu na 800 m. Ve velké konkurenci se naši zástupci neztratili a v kategorii 6.-7. třída jsme brali 1. místo Jirkou Obšilem z II.A  a 3.  místo Janem Rychteckým z I.A. V kategorii 8. tříd se umístil na 4. místě Břetislav Obšil a to pouhé 2 body od 3. místa a 5 bodů od vítěze dané kategorie. Gratulujeme i ostatním studentům k úspěšné reprezentaci našeho gymnázia (Polák Ondřej, Papica Dominik, Buchta David, Sedlák Jakub, Matoušek Jan, Orságová Eliška, Gottwaldová Amálie, Žouželková Adéla a Matoušková Johana).

                                                                                                                                                                       PK TV

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Atletický čtyřboj.

        • Národní plán doučování
          • Národní plán doučování

          • Aktualizace leden 2023: více informací na https://doucovani.edu.cz/

            Pandemie COVID-19 zasahuje do režimu vzdělávání na českých školách již od března roku 2020. Výluka prezenční výuky má výrazné negativní dopady na vzdělávací výsledky žáků a zvýšení vzdělanostních nerovností.

            Snížená úroveň vzdělání se přitom promítá i do budoucích výdělků současných žáků a studentů, a to po dlouhé dekády jejich produktivního života.

            Je proto důležité zaměřit se na nahrazení výpadku vzdělávání, a to doučováním, které se osvědčilo již na podzim v roce 2021. Z šetření, které se zaměřovalo na zpětnou vazbu právě k podzimní podpoře doučování mj. vyplynulo, že oslovení ředitelé byli s nastavením podpory spokojeni a dařilo se jim plnit hlavní cíle.

            Proto i na naší škole pokračuje projekt doučování. Učitelé budou aktivně vyhledávat studenty, kteří mají nedostatky ve znalostech. Sami studenti se budou moci hlásit do nabídnutých termínů doučování. Více informací získáte u vyučujících.

             

    • Kontakty

      • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
      • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
      • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
      • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
      • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
      • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
      • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
      • Datová schránka: webj5xm
      • správce webu: zavadil@gymst.cz
      • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
      • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
      • Zřizovatel: Olomoucký kraj
    • Přihlášení