• Další vítězství našeho studenta Lukáše Stodoly - okresní kolo Chemické olympiády kategorie D
          • Další vítězství našeho studenta Lukáše Stodoly - okresní kolo Chemické olympiády kategorie D

          • V úterý 7.3.2023 se na Gymnáziu Šternberk uskutečnilo okresní kolo Chemické olympiády kategorie D. Tuto soutěž na naší škole pořádáme již tradičně a letos se do okresního kola probojovalo šestnáct studentů z osmi škol našeho regionu.Teoretické i praktické soutěžní úlohy tohoto ročníku byly zaměřené na sloučeniny dusíku a důkaz bílkovin v potravinách. Všichni účastníci získali nadpoloviční počet bodů a stali se tak úspěšnými řešiteli. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo první místo studenta našeho gymnázia Lukáše Stodoly ze třídy IV.A, který po vítězství okresním kole Matematické olympiády získal zlato i v chemii.Gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů v krajském kole.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Okresní kolo Chemické olympiády kategorie D.

        • Okresní kolo olympiády v anglickém jazyce
          • Okresní kolo olympiády v anglickém jazyce

          • Dne 23. 2. se skupinka studentů z nižšího gymnázia vydala na Slovanské gymnázium v Olomouci, kde se zúčastnila okresního kola v olympiádě v anglickém jazyce. Lukáš Stodola z IV. A získal pomyslnou bronzovou medaili. Jeho spolužačka Evelína Buxbaumová skončila ve velké konkurenci dalších gymnazistů z našeho okresu na místě šestém. V mladší kategorii pak zabodovala Jana Metlíková ze II. A, která vybojovala 4. místo a těsně za ní, na páté příčce, skončil Matyáš Vysloužil. Všem moc gratulujeme! 

        • Úřední hodiny pro odevzdávání přihlášek ke studiu
          • Úřední hodiny pro odevzdávání přihlášek ke studiu

          • Pokud chtějí uchazeči donést přihlášku ke studiu osobně, mohou přijít v úředních hodinách od 1.2.2023:

            Provozní doba v kanceláři je stanovena takto:

            Pondělí - čtvrtek : 7:00 - 14:10
            Pátek : 6:30 - 12:00
            Přihlášku ke studiu lze podat nejpozději  1. 3. 2023

            Přihlášku lze zaslat také poštou (doporučeně), doporučujeme ověřit její doručení na Sledování zásilek, případně ověřit telefonicky ve škole na číslech: 585 094 101 nebo 702 086 975.

        • Studenti gymnázia opakovaně darovali krev
          • Studenti gymnázia opakovaně darovali krev

          • Studenti gymnázia opakovaně darovali krev.

            Dne 21.února 2023 se studenti naší školy rozhodli pro hromadný odběr krve.

            Třináct studentů tak strávilo své dopoledne v prostorách transfuzního oddělení FN v Olomouci.

            Pro osm z nich to byla premiéra, kterou všichni úspěšně zvládli.

            Všem dárcům patří velké poděkování, protože svým rozhodnutím mohou zachránit život či zdraví vážně nemocným nebo zraněným lidem v našem regionu.

            Je dobré si pomáhat a má to smysl.

            Dnešními dárci byli:

            David Buxbaum, Michaela Kořínková, Benešová Alice, Čermáková Anežka, Grygarová Klára, Brázdová Eliška, Neplechová Valentýna, Pavlíček Adam, Němeček Jakub, Vomáčková Kateřina, Pekař Tomáš, Collins Joseph William a Horáková Michaela.

            Děkujeme.

            Světlana Bergerová

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Studenti gymnázia opakovaně darovali krev.

        • ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY Z FRANCOUZSKÉHO JAZYKA
          • ŠKOLNÍ KOLO OLYMPIÁDY Z FRANCOUZSKÉHO JAZYKA

          • Minulý týden se na našem gymnáziu uskutečnilo školní kolo olympiády z francouzského jazyka- kategorie nižší gymnázium.

            Výsledky jsou následující :

            1. místo – Antonín Světnický
            2. místo – Evelína Buxbaumová
            3. místo – Aleš Tichý

            Všichni jsou žáky třídy IV. A.

            Antonín Světnický tak postoupil do krajského kola, které se bude konat 27. března 2023 na DDM v Olomouci.

        • Němčinářský úspěch!
          • Němčinářský úspěch!

          • Včera a dnes se konala Okresní kola konverzační soutěže v německém jazyce - kategorie II.B a III.A. V první kategorii obsadily naše studentky Karolína Koudelková a Eliška Komárková 1. a 2. místo a postupují tak dále do krajského kola. V kategorii III.A zabodovala Johana Valentová, která bude také hájit barvy naší školy v kole krajském. Další studentka Natálie Motáňová obsadila v silné konkurenci téže kategorie krásné 5. místo.

            Všem vítězkám blahopřejeme!

        • Exkurze do konstrukční kanceláře Excalibur Army spol. s r.o.
          • Exkurze do konstrukční kanceláře Excalibur Army spol. s r.o.

          • Jak na tvorbu 3D dat, jaké zásady, postupy tuto tvorbu provázejí, jak probíhá tok výkresů firmou, jak funguje změnové řízení, jak je organizována správa dat a jejich bezpečnost?

            Nejen na tyto otázky se snažil odpovědět seminář zorganizovaný firmou Excalibur Army spol. s r.o. pro studenty semináře z IVT za třetích ročníků a semináře CAD z ročníků čtvrtých. Studenti se seznámili s prací s 3D scannerem i profesionálními 3D tiskárnami. A na závěr se podívali i do dílen na ukázku výroby vozidel.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Exkurze EA.

        • Šternberské kolo recitační soutěže
          • Šternberské kolo recitační soutěže

          • Šternberské kolo recitační soutěže skončilo triumfem našich poetických duši. Ve třetí kategorii zvítězila Jitka Žouželková, třetí místo navíc získala Edit Vaculová (obě žákyně primy). Ve čtvrté kategorii to byl souboj o první místo mezi našimi dvěma zástupci. Nakonec zvítězila Julie Buchtová z tercie a v těsném souboji porazila Matěje Kropáčka z kvarty.

        • Ekonomická olympiáda
          • Ekonomická olympiáda

          •    Do letošního ročníku EO pro základní školy se přihlásilo 261 základních škol a bylo otestováno přes 9 000 žáků. Mezi 113 žáky, kteří  postupují přímo do celostátního finále, postoupilo z Olomouckého kraje pět a z nich na třetím místě náš žák tercie Jan Kapitán. Moc blahopřejeme.

        • Studenti maturitních ročníků Gymnázia Šternberk objevují stověžatou Prahu
          • Studenti maturitních ročníků Gymnázia Šternberk objevují stověžatou Prahu

          • Exkurze studentů se uskutečnila ve dnech 31.1. - 2. 2. 2023. Ještě před jejím začátkem však byla ohrožena nezdarem, nemohl se jí totiž zúčastnit její hlavní organizátor, náš skvělý pan profesor Papica. Pohotově ho však zastoupila paní profesorka Mrhačová, a tak jsme spolu s ní a třídními profesory 4. A a oktávy panem profesorem Večerkou a paní profesorkou Metlíkovou mohli vyrazit vstříc novým zážitkům.

            První den jsme se přesunuli vlakem z Olomouce do Prahy, kde jsme byli již v 11 hodin a následně jsme se ubytovali ve skvělém hotelu, jež byl nejen moderně vybaven, ale měl také vynikající polohu hned u Hlavního nádraží. Hned poté jsme se vyrazili podle programu sestaveného panem profesorem Papicou. Nejdříve jsme navštívili Vyšehrad, odkud jsme měli Prahu jako na dlani a mohli jsme se poklonit významným českým osobnostem pohřbeným na tamějším hřbitově. Pokračovali jsme ještě do Emauzského kláštera a do Národního památníku hrdinů heydrichiády, kde se během 2. světové války v kryptě ukrývali atentátníci Gabčík a Kubiš. Památník byl nově rekonstruován k loňskému 80. výročí atentátu a studenty velmi zaujal. Večer pak byla na programu divadla, studenti měli na výběr z her Kšeft, Mistr a Markétka a Příliš drahý jed.

            Den druhý měli studenti na výběr mezi Židovským muzeem a Muzeem kubismu. Já osobně jsem využil prohlídky Židovského muzea, která zahrnovala také většinu pražských synagog. Pro mě osobně jako potomka přeživších holokaustu se jednalo o velmi emotivní zážitek. Následovala návštěva Veletržního paláce s výstavou umění od dlouhého 19. století po současnost. Večer nás pak čekalo moderní zpracování hry Hamlet od renomovaného anglického dramatika Williama Shakespeara.

            Třetí a poslední den jsme si ráno sbalili věci, vydatně se posilnili a vyrazili do Břevnovského kláštera, který je nejstarším mužským klášterem v Česku. Čekal nás tam velice poutavý výklad od mnicha, který v klášteře žije. Klášterní trilogii jsme uzavřeli Anežským klášterem, který je zároveň výstavní prostorou Národní galerie obrazů ze středověku. K večeru jsme nasedli na vlak, ve kterém jsme obdrželi naše pololetní vysvědčení, a v osm hodin večer jsme zdárně dorazili do Olomouce.

            Exkurzi jsme se užili hlavně proto, že se jednalo o poslední společný výlet s našimi spolužáky a profesory.

            Za třídy 4. A a VIII. A napsal student David Buxbaum.

             

            Den třetí: "Začínáme vydatnou snídaní..."

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Praha - den třetí (2. 2. 2023).

            Den druhý: " Zmokli jsme jen jednou, krátce.😃"

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Praha - den druhý (1. 2. 2023).

            První pozdravy z Prahy!

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Exkurze maturantů do Prahy (31.1. - 2. 2. 2023).

        • Soudce Ústavního soudu JUDr. Tomáš Lichovník přednášel studentům gymnázia
          • Soudce Ústavního soudu JUDr. Tomáš Lichovník přednášel studentům gymnázia

          • Inspirativní, příjemná a velmi milá byla návštěva JUDr. Tomáše Lichovníka, absolventa šternberského gymnázia, na naší škole.

            Den před pololetními prázdninami zpestřil výuku předmětu Základy společenských věd dvěma třídám druhého ročníku a podělil se s nimi o cenné zkušenosti nejen z oblasti ústavního práva.

            JUDr. Tomáš Lichovník působil v letech 2012 - 2014 jako místopředseda Krajského soudu v Brně a v letech 2008 až 2014 byl prezidentem Soudcovské unie ČR.

            V roce 2014 byl prezidentem republiky jmenován do funkce soudce Ústavního soudu České republiky.

            „Pan doktor nám v rámci výkladu připomenul hlavní teze Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. Seznámil nás s postavením Ústavního soudu v soustavě českého soudnictví a doplnil mnoho konkrétních případů z praxe. Vzhledem k tomu, že hlavním tématem předmětu Základy společenských věd ve druhém ročníku je právo a právní věda, určitě získané vědomosti využijeme.“

            Eva Krejčová, VI. A

            JUDr. Tomáši Lichovníkovi patří velké poděkování, protože osobní setkání s odborníkem z praxe je pro studenty vždy to nejpřínosnější.

            Velkorysou nabídku pana doktora velmi rádi využijeme i v budoucnu a už nyní se těšíme na příští setkání.

            Eva Krejčová (VI.A) + PK ZSV

        • Přihlašování na testy nanečisto
          • Přihlašování na testy nanečisto

          • Aktualizace:

            Výsledky byly odeslány v pátek 10. 2. 2023 v 9:20 hod.

            Testy nanečisto - časový rozvrh:

            Přihlášení zájemci z deváté třídy (přihlášení do 12 ledna do 8:00 hod.) - úterý 24. ledna 2023

            Přihlášení zájemci z páté třídy a z deváté třídy (přihlášení od 12 ledna 8:00 hod. do 13

            . ledna 24:00 hod.) - středa 25. ledna 2023

            Začátek oba dny ve 14:00 hod, 14:00 - 15:02 test z Ma, přestávka, 15:45 - 17:00 test z Čj

            Pozvánka i s informacemi byla odeslána mailem v pátek 20. ledna 2023

            Aktualizace 20. 1. 2023, 18:37:

            Dnes tj. v pátek 20. ledna po 18:00 byly odeslány pozvánky na testy nanečisto. Pokud je nenajdete v doručené poště na e-mailu, pod kterým jste se registrovali, zkuste prohlédnout nevyžádanou poštu/spam.

            Aktualizace:

            Pozor! Změna! 

            Vzhledem k velkému počtu zájemců z devátých tříd budou všichni přihlášení zájemci ode dne přihlášení 12. ledna (od 8:00 hod.) zařazeni do testování ve středu 25. ledna 2023. S přihlédnutím k možnostem školy (jak personálním tak i prostorovým) je toto opatření nutné. Zároveň ředitelka školy rozhodla, že přihlašování zájemců z devátých tříd bude ukončeno v pátek 13. ledna 2023 ve 24:00 hod (pro zájemce z pátých tříd se nic nemění).

            Děkuji za pochopení!

            J. Zavadil, organizátor testování

            Přihlašování bylo zahájeno 1. ledna 2023, přihlášeným účastníkům budou po 20. lednu zaslány e-mailem pozvánky

            Více informací najdete zde.

            Registrační formulář - klikněte 

        • Ústřední kolo Bebras Challenge
          • Ústřední kolo Bebras Challenge

          • V ústředním kole Bobříka informatiky za Olomoucký kraj na gymnáziu Hranice se naši zástupci neztratili. Soutěžilo se v kategorii senior - třetí a čtvrté ročníky středních škol. Nejlepší z našich zástupců skončil na desátém místě Adam Belej. I další naši studenti se neztratili - 16 skončil Adam Nuc a 23 (mezi účastníky o čtyři až pět let staršími) Jirka Zakuťanský z tercie.

            Všem našim soutěžícím gratuluji a těším se na příští ročník!

            Za PK IVT J. Zavadil

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Ústřední kolo Bebras Challenge.

        • Studentské prezidentské volby - 2. kolo
          • Studentské prezidentské volby - 2. kolo

          • Druhé kolo Studentských prezidentských voleb se konalo 18. a 19. ledna 2023.

            Studenti vybírali ze dvou kandidátů, kteří postoupili v reálných volbách do druhého kola. Zúčastnilo se: 350 škol - z toho 172 gymnázií, 135 středních odborných škol (SOŠ) a 43 učilišť (SOU).

            Bylo odevzdáno 52 930 platných hlasovacích lístků.

            Výsledky:         Petr Pavel -  85,72 % -  45 371 hlasů

                                   Andrej Babiš - 14,28 % - 7 559 hlasů

            Podrobné výsledky si můžete prohlédnout na https://www.jsns.cz/projekty/studentske-volby/vysledky-studentskych-voleb

             Na naší škole volilo 135 studentů (+ 6 neplatně) z 239 oprávněných  - volební účast tedy byla 59%

            Výsledky :          Petr Pavel – 122 hlasů  - 90, 37%

                                        Andrej Babiš – 13 hlasů – 9, 63 %

            Díky SR za organizaci.

        • Školní kolo olympiády z anglického jazyka
          • Školní kolo olympiády z anglického jazyka

          • Dne 17. 1. 2023 proběhlo na gymnáziu školní kolo olympiády z AJ. Žáci a žákyně soutěžili ve třech kategoriích. Všem postupujícím do okresních kol srdečně blahopřejeme a přejeme jim hodně úspěchů. Samozřejmě moc děkujeme všem, kteří se školního kola zúčastnili, a budeme se na ně těšit v příštím školním roce.

            PK AJ

            Výsledková listina (PDF)

        • Informativní schůzka pro rodiče zájemců o studium
          • Informativní schůzka pro rodiče zájemců o studium

          • Informativní schůzka pro rodiče zájemců o studium (z 5. i 9. tříd)  na Gymnáziu Šternberk se koná ve čtvrtek

            26.1.2023 v 16:00 v hlavní budově školy (vstup od kostela).

            Na schůzce budou podány stejné informace jako na dni otevřených dveří.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
      • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
      • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
      • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
      • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
      • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
      • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
      • Datová schránka: webj5xm
      • správce webu: zavadil@gymst.cz
      • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
      • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
      • Zřizovatel: Olomoucký kraj
    • Přihlášení