• Přednáška Jedovaté rostliny
          • Přednáška Jedovaté rostliny

          • V přírodě kolem nás se běžně vyskytuje řada velmi jedovatých rostlin, které mohou být nebezpečné nejen pro malé děti, ale i pro dospělé. Pro studenty seminářů biologie VII.A a 3.A jsme 14.4.2023 v rámci závazků projektu IROP připravili na toto téma odbornou přednášku.

            PaedDr. Ing. Vladimír Vinter, PhD. z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nás seznámil s charakteristikou našich vybraných jedovatých rostlin a jejich určovacími znaky. Dozvěděli jsme se zajímavé informace o rostlinných jedech a jejich složení, o historii travičství a účincích fytotoxinů na lidský organismus (otravy, alergie, fotosenzibilita apod.). Studenti také získali informace o studiu biologie na PřF UP.

        • Jednotné přijímací zkoušky
          • Jednotné přijímací zkoušky

          • Od čtvrtka 13. dubna začínají Jednotné přijímací zkoušky - 13. a 14 dubna uchazeči z devátých tříd, 17. a 18. dubna uchazeči z pátých tříd.

            Podrobnosti najdete zde, doporučujeme příchod 10 minut předem (tj. nejpozději v 8:20 hodin). Pozvánku na zkoušky si vezměte sebou.

            Přejeme hodně úspěchů u testů

        • Atletické závody - Kiosek Šternberk
          • Atletické závody - Kiosek Šternberk

          • Ve středu 12.4. se konal tradiční běh na Kiosku. Závodu se zúčastnili i naši běžci a vedli si výborně. Ve čtyřech kategoriích se na stupních vítězů umístili:

            Z67D:    1.místo                 Amálie Gottwaldová

            Z67H:    2.místo                 Jan Rychtecký

            Z89D:    1.místo                 Johana Matoušková

            Ani další nezklamali a umístili se v popředí výsledkových listin. Všem účastníků děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

            PK TV

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Atletické závody - Kiosek Šternberk.

        • Realizace polepů na autobusové zastávce.
          • Realizace polepů na autobusové zastávce.

          • Statisíce ptáků ročně v ČR zahynou z důvodu nárazu do prosklených ploch. Často narážejí i do menších skleněných ploch například na zastávkách hromadné dopravy.
            Dlouho se tradovalo, že stačí jedna silueta dravce, které se ptáci bojí. Je to ale naprosto nefunkční, byť stále hojně využívaná praxe.

            Odbor životního prostředí MěÚ ve Šternberku vyzval naše studenty ke spolupráci při realizaci zajímavých polepů na nových autobusových zastávkách.

            První realizaci vytvořili podle návrhu a vedení Emy Petřekové (2. A) její spolužáci Jan Matoušek, Erika Vondráčková, Amálie Jančíková a Kateřina Putnová.

            Závodní auto, které stoupá po klikaté cestě ke šternberskému hradu, znaky města a gymnázia najdete na zastávce č. 5 u vlakového nádraží.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Zastávky.

        • PEF – Mladí lidé v evropských lesích
          • PEF – Mladí lidé v evropských lesích

          • Dne 30.3.2023 se naši studenti z IV.A poprvé zúčastnili mezinárodní soutěže YPEF – Mladí lidé v evropských lesích, tedy místního kola, které se uskutečnilo v Olomouci na pobočce ÚHÚL(Úřad pro hospodářskou úpravu lesů).

            Jak již z názvu vyplývá, tato soutěž se věnuje lesu, a to v nejširším slova smyslu. Studenti museli prokázat komplexní znalosti o historii, ochraně lesa, myslivosti, vlastnictví lesa, dále si poradit s příklady z praxe, s poznáváním rostlin a živočichů, hornin a nerostů.

            Tým ve složení Johana Matoušková a Karolína Koudelková se umístil na 3. místě, tým ve složení Richard Lenobel, Matěj Kropáček a Jan Brynda na 4. místě. Ostatní týmy si vezou cennou zkušenost pro další ročníky.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie PEF – Mladí lidé v evropských lesích.

        • Velikonoční turnaj ve florbale – vítězství našeho týmu
          • Velikonoční turnaj ve florbale – vítězství našeho týmu

          • Dne 5.4.2023 se uskutečnil již tradiční velikonoční turnaj ve florbale šternberských základních škol. V nabyté konkurenci si naše družstvo ve složení Vysloužil, Rychtecký, Světnický, Lenobel, Pallová, Papica, Obšil, Sedlák, Tlamka a Móler vedlo excelentně  a celý turnaj vyhrálo, když nepoznalo hořkost porážky.

            Všem zúčastněným gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Podívejte se na fotečky z turnaje.

            PK TV

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Velikonoční turnaj ve florbale – vítězství našeho týmu.

        • Celomoravské kolo Puškinova památníku.
          • Celomoravské kolo Puškinova památníku.

          • Puškinův památník je soutěžní přehlídka v recitaci a zpěvu ruských textů, která má již více než padesátiletou tradici. Nepřerušila ji ani současná nelehká mezinárodní situace.

            4. 4. 2023 nás na této přehlídce na OA v Mohelnici úspěšně reprezentovaly tyto recitátorky.

            Kristýna Tomanová (2. A) získal 1. místo a postupuje do celonárodního kola 6. 6. 2023 v Praze.

            Soňa Grossová (VII. A)  a Sophia Maria Collins (1. A) obsadily 2. a 3. místo.

            Děkujeme za úspěšnou reprezentaci školy.

        • Velký úspěch Lukáše Stodoly v okresním a krajském kole Matematické olympiády
          • Velký úspěch Lukáše Stodoly v okresním a krajském kole Matematické olympiády

          • V lednu se v Olomouci konalo okresní kolo Matematické olympiády kategorie Z9, kde náš student Lukáš Stodola z IV. A získal jako jediný plný počet bodů a do krajského kola postoupil z prvního místa. V tomto týdnu proběhlo kolo krajské a Lukáš v něm navázal na svůj lednový úspěch. Opět vyřešil všechny náročné úlohy s plným počtem bodů a umístil se na krásném 1.-2. místě.

            Velice gratulujeme, děkujeme za reprezentaci školy a přejeme, aby se Lukášovi i nadále dařilo.

        • Biologové vítězí v okresním kole v DDM Olomouc
          • Biologové vítězí v okresním kole v DDM Olomouc

          • Ve čtvrtek 30. 3. 2023 proběhlo v Olomouci okresní kolo Biologické olympiády. Naše studentky Karolína Slintáková  a Lucie Utíkalová ze sekundy, vítězky školního kola, předvedly nejlepší výkony nejen ve vědomostním testu, poznávání rostlin, hub a živočichů, ale i ve své badatelské práci, bez které by účast v soutěži nebyla možná.  

            Karolína Slintáková  obsadila 1. místo, Lucie Utíkalová pak 3. místo.

            Obě studentky si zaslouží velkou pochvalu.

            Srdečně gratulujeme a přejeme hodně štěstí v krajském kole, které se uskuteční 25. 5.2 023 v Přerově.

        • Okresní kolo FYZIKÁLNÍ olympiády kategorií E a F
          • Okresní kolo FYZIKÁLNÍ olympiády kategorií E a F

          • V okresním kole v kategorii F zvítězil Jiří Zakuťanský z III.A, úspěšným řešitelem se stal i Jan Kapitán z III.A a získal krásné 7. místo. V kategorii E se úspěšnými řešiteli stali Lukáš Stodola (5. místo) a Eliška Stanislavová (7. místo), děkujeme i Jakubovi Tichému, všichni z IV.A

            Kompletní výsledková listina http://fo.upol.cz/archiv/ok64.html

        • Mgr. Petr Skyva oceněn
          • Mgr. Petr Skyva oceněn

          • Město Šternberk ocenilo v rámci Dne učitelů pana Mgr. Petra Skyvu, který pracoval na Gymnáziu Šternberk celkem 33 let, nejprve jako učitel, později jako zástupce ředitele.

            Po absolvování přírodovědecké fakulty UP Olomouc, obor matematika – deskriptivní geometrie, nastoupil krátce na SPŠ ve Volyni, ale již od 1.9.1965 začal působit na Gymnáziu Šternberk, tehdy se instituce jmenovala Střední všeobecně vzdělávací škola Šternberk, kde vyučoval předměty své aprobace. Velmi brzy zde začal vést výtvarný kroužek, který každým rokem získával na oblibě. Pan Skyva své studenty pravidelně brával na prázdninová výtvarná soustředění, o pár let později začal Mgr. Skyva výtvarnou výchovu také vyučovat.

            Své studenty vždy vedl k samostatné práci, nechával jim prostor k vyjádření svých názorů a myšlenek. Hodiny měl vždy výborně a poutavě připraveny včetně množství autentického materiálu a učebnice, jejímž byl autorem. Vždy si stál pevně za svými názory. Nikdy své názory a postoje před studenty neskrýval.  Mnoho z nich motivoval k tomu, že výtvarné umění vystudovali a aktivně se mu věnují.

            Kromě výtvarného kroužku se také podílel na práci dramatického kroužku, kde se studenty připravovali kulisy pro studentská představení. Jako zdatný sportovec jezdil se studenty na lyžařské kurzy, v letech přístavby gymnázia byl zapojen do veškeré práce.

            Ve volném čase se věnuje výtvarné činnosti, do jeho ateliéru přicházejí nejen milovníci uměni, ale i bývalí studenti, pro které se z pedagoga stal kamarád. S řadou z nich pořádá výstavy.

            Pro absolventy gymnázia je P. Skyva osobností s neopakovatelným humorem, všichni si dobře pomatují na jeho odpověď na dotaz jak označit bod na hranolu: „ Napiš tam třeba ŠČ“. :-)

        • Filmový festival Jeden svět
          • Filmový festival Jeden svět

          • Ve středu 29.3. 2023 žáci VII. A a 3. A navštívili Muzeum umění v Olomouci. Od 22.3. do 2.4. se jako každý rok koná festival dokumentárních filmů Jeden svět. Tento rok měli žáci možnost zhlédnout film s názvem „Překonat temnotu“ (Overcoming the Darkness). Film natočený v roce 2022 krátce po ruské invazi na Ukrajinu zobrazuje počátky války na několika různých místech napadeného státu. Poskytuje informace přímo od zdroje – nevinných obyvatel snažících se statečně poprat se svou situací. Po skončení filmu se rozpoutala krátká diskuse s pořadateli festivalu, ve které každý mohl sdělit svůj názor.

            Po zhlédnutí filmu a následné diskusi se žáci přesunuli do prostor momentálně pořádaných expozic. Jednou z nich je „Architektura v procesu“, která umožňuje náhled do komplexního uvažování architekta. Zkoumá jednotlivé kroky, které tvůrce musí udělat, než jeho dílo dosáhne finální podoby. Druhá výstava „Posvátné umění v nesvaté době | České sakrální umění 1948-1989“ zobrazuje tvorbu, která vznikala v jednačtyřicetiletém období komunistické totality, přináší pohled na širokou škálu realizací sakrální architektury, ale i obrazové a sochařské tvorby.

        • Školní kolo Středoškolské odborné činnosti
          • Školní kolo Středoškolské odborné činnosti

          • Ve středu 29.3.2023 proběhlo na gymnáziu Šternberk školní kolo Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Jedná se o víceoborovou prestižní soutěž s mnohaletou tradicí, při které soutěžící na základě předchozího vlastního výzkumu zpracovávají vybrané téma a svou práci obhajují před odbornou porotou.

            Výsledky: obor Chemie - 1.místo Markéta Kešeláková (4.A): Odpověď různých genotypů hrachu setého na stresové podmínky

            obor Biologie a vědy o Zemi - 1. místo Soňa Grossová (VII.A): Analýza tvrdých tkání za účelem stanovení stresu , 2. místo Eliška Brázdová (VIII.A) :Chov tygra ussurijského v zoo České republiky

            obor Molekulární biologie - Vít Mrhač a Daniel Stuchlík (oba VIII.A) : Cytologická variabilita rodu Taraxacum: stanovení počtu chromozomů, ploidie, velikosti genomu a obsahu G/C bází

            obor Zdravotnictví - Natálie Vereskova (VIII.A) : Život pacienta s epilepsií

            obor Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času - Helena Dospivová (VIII.A): Terapeutický potenciál psychedelik v léčbě deprese

            obor Strojírenství, hutnictví a doprava - Michal Bogenrieder (VIII.A) a Prokop Smyčka (VI.A) : Srovnání vlastností tanků T-72M4CZ a Leopard 2a7

            Všem studentům gratulujeme a přejeme hodně štěstí v okresním kole soutěže!

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Školní kolo Středoškolské odborné činnosti.

        • 1. MÍSTO  V KRAJSKÉM  KOLE PRO  FRANCOUZŠTINU
          • 1. MÍSTO V KRAJSKÉM KOLE PRO FRANCOUZŠTINU

          • Po 1. místě v krajském kole v ruském a německém jazyce se s tímto vynikajícím výsledkem připojuje i francouzský jazyk.

            V pondělí 27. 3. se totiž  na DDM v Olomouci konalo krajské kolo olympiády ve francouzském jazyce, ve kterém  naše gymnázium reprezentoval Antonín Světnický ze třídy IV. A. Předvedl opravdu excelentní výkon! Druhou v pořadí porazil o 30 bodů a s přehledem tak postoupil do celostátního kola, které se uskuteční koncem května.

            Tondovi k tomuto úspěchu moc blahopřejeme  a přejeme hodně sil a štěstí do kola celostátního!

        • Pozvánky na jednotné přijímací zkoušky
          • Pozvánky na jednotné přijímací zkoušky

          • Pozvánky na jednotné přijímací zkoušky byly odeslány doporučeně na doručenku/do datových schránek v pátek 24. března 2023 

            Aktualizace: dnes tj. 28. 3. 2023 byly pozvánky odeslány také e-mailem

        • Dvě druhá místa z okresního kola Soutěže v programování
          • Dvě druhá místa z okresního kola Soutěže v programování

          • Naši studenti Adam Nuc (VII. A) a Tomáš Křížan (II. A) se ve čtvrtek 23. 3. zúčastnili okresního kola Soutěže v programování, která proběhla na SPŠE v Olomouci. Adam Nuc v kategorii Programovací jazyky – mládež získal 2. místo a Tomáš Křízan ve své kategorii Programovací jazyky – žáci obsadil rovněž 2. místo. Hoši byli obdarováni diplomy a poukázkami na knižní odměnu.

            Oběma studentům srdečně blahopřejeme, děkujeme za reprezentaci školy a přejeme hodně úspěchů v krajském kole!

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Dvě druhá místa z okresního kola Soutěže v programování.

        • Projektový den na Gymnáziu Šternberk
          • Projektový den na Gymnáziu Šternberk

          • Svět kolem nás – co všechno tento název může zahrnovat si, alespoň zčásti, mohli připomenout studenti Gymnázia ve Šternberku. Projektový den se zde stal již tradicí a s příchodem jara k nám opět zavítal. Studenti pracovali v několika dílnách a byli postaveni před úkoly, které mnohdy úzce souvisely s probíraným učivem nebo s  každodenním životem. Takže studenti třeba vytvářeli vlastní mapy terénu, zkusili si napsat vlastní komiks nebo vytvořit deskovou hru. Děkujeme tímto  pracovníkům Odboru životního prostředí, kteří za námi přišli s osvětou týkající se myslivosti, lesa a studenty zaujali především trofejemi lesní zvěře a dalšími praktickými ukázkami z lesního prostředí.

            Studenti vyšších ročníků pak bádali nad finančním poradenstvím, ochutnali košer kuchyni, připomenuli si osudy Židů žijících na našem území před 2. světovou válkou nebo se učili jak jednat za mimořádných situací a  procvičili si zásady poskytování první pomoci.

            Pouze maturanti se již soustředili na jarní maturitní zkoušky, a to psaním cvičných didaktických testů.

            Ale i to přece patří do světa kolem nás.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Projektový den - čtvrtek 23. 3. 2023.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
      • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
      • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
      • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
      • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
      • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
      • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
      • Datová schránka: webj5xm
      • správce webu: zavadil@gymst.cz
      • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
      • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
      • Zřizovatel: Olomoucký kraj
    • Přihlášení