• KB Florbal Challenge- 1. místo pro Gymnázium Šternberk
          • KB Florbal Challenge- 1. místo pro Gymnázium Šternberk

          • Projet České florbalové unie se opět po roce přihlásil o slovo. Celorepubliková soutěž středních škol ve florbale- tentokrát pro ročníky 2001 až 2003- začala základními koly na úrovni okresů. A Gymnázium Šternberk rozhodně nemohlo chybět! Svůj první turnaj kluci odehráli na hale Gymnázia Uničov. Postupně jsme porazili Gymnázium Zábřeh 5:2, Střední školu obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK 8:0 a v očekávaném finále i domácí Gymnázium Uničov 1:0. Na turnaji jsme obsadili 1. místo!

            Jsme rádi, že jsme navázali na vynikající výsledky našich mladších florbalistů. Nyní nás čeká další fáze turnaje- krajské finále.

            Všem klukům patří poděkování za vynikající sportovní reprezentaci našeho gymnázia a gratulace k postupu.

            Jan Večerka

        • Mladí  florbalisté – 4x výhra a postup do kraje
          • Mladí florbalisté – 4x výhra a postup do kraje

          • Dnes 26.11.2018 se uskutečnilo  okresní finále mladších žáků ve florbale. Naše družstvo se utkalo s vítězi okrskových kol Olomouckého kraje. Postupně jsme porazili ZŠ Voršily Olomouc 7-2, ZŠ Heyrovského Olomouc 6-4, Gymnázium Uničov 7-4 a ZŠ Demlova Olomouc 9-3 a zcela zaslouženě po velmi kvalitních výkonech celého mužstva postoupili do krajského finále, které se uskuteční 10.12.2018 v Lipníku nad Bečvou.

            Gratulujeme k postupu a děkujeme chlapcům za vzornou reprezentaci našeho gymnázia.

            PK TV

            Do galerie Mladí florbalisté – 4x výhra a postup do kraje byly přidány fotografie.

        • Studenti absolvovali kurzy první pomoci ČČK
          • Studenti absolvovali kurzy první pomoci ČČK

          • Díky dlouholeté spolupráci naší školy s Českým červeným křížem se v listopadu zúčastnilo třicet studentů gymnázia dvou kurzů "Základy první pomoci". Účastníci během akce získali mnoho cenných informací o záchraně lidského života a také praktických zkušeností s poskytováním první pomoci.

             

            Děkujeme ČČK Šternberk, MUDr. Miroslavě Šanové a MUDr. Lukáši Pospíšilovi za realizaci kurzů.

            Lenka Metlíková

            Do galerie Kurz 1. pomoci byly přidány fotografie.

        • Pomáháme
          • Pomáháme

          • Gymnázium Šternberk se často účastní různých akcí a projektů, které mají za cíl pomáhat potřebným lidem nebo zvířatům. Ani letos tomu není jinak. Kromě aktivit dalších tříd se loni třída 1.A stala Ježíškovými vnoučaty (charitativní projekt Českého rozhlasu, který pomáhá opuštěným seniorům v domovech důchodců), letos už jako studenti 2.ročníku obdarovávají děti z chudých rodin v rámci projektu Krabice od bot 2018. Akce začíná v pondělí 26.11., předání našich dárků proběhne v Prostějově, což je jedno ze sběrných míst, kam lze balíčky dopravit. Jsme na naše studenty opravdu moc pyšní.

        • Přednáška o Josefu Bryksovi, pilotu RAF z Bělkovic – Lašťan
          • Přednáška o Josefu Bryksovi, pilotu RAF z Bělkovic – Lašťan

          • V úterý 20. listopadu navštívil seminaristy z dějepisu ze tříd 4. A a VIII. A pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze doc. Ladislav Kudrna.

            Naše studenty seznámil s osudem válečného pilota Josefa Brykse, rodáka z nedalekých Lašťan. Osudy Josefa Brykse spojil s dějinami československého zahraničního odboje na západní frontě v letech 1939 – 1945, ale nemohl se vyhnout ani perzekuci letců ze Západu v období totalitního režimu po roce 1948. To vše totiž v životním příběhu Josefa Brykse najdeme.

            I když přednáška začala se zpožděním (příjezd vlaku z Prahy), studenty zaujala a hodnotili ji pouze pozitivně.

            Do galerie přednáška - doc. Kudrna byly přidány fotografie.

        • STUDENTI  GYMNÁZIA  DAROVALI  SPOLEČNĚ  KREV JIŽ PO TŘINÁCTÉ !
          • STUDENTI GYMNÁZIA DAROVALI SPOLEČNĚ KREV JIŽ PO TŘINÁCTÉ !

          • Sedět v lavici, nebo ležet na odběrovém křesle? Tak právě na tuto otázku našlo odpověď hned 14 studentů našeho gymnázia. Jeden z nich shrnul naši akci následujícími slovy:

            „Dne 15.11.2018 se rozhodlo pro bezplatné darování krve 14 studentů našeho gymnázia. Jsme rádi, že můžeme pomoci lidem, kteří tuto pomoc potřebují. Pro dárce je to jen necelých 10 minut odběru krve, ale těchto pár minut v křesle na transfuzním oddělení dokáže zachránit lidský život“- napsala studentka VIII.A

            Nezbývá než poděkovat dnešním dárcům krve: Urbánková Kateřina, Novák Jindřich, Zapletalová Nikola, Richter Alexander Fabien, Břečková Barbora, Vašutová Kateřina, Snášelová Veronika, Drápelová Aneta, Berger Kryštof, Michalcová Barbora, Sitařová Simona, Czabeová Helena, Šesták František, Marková Lucie

            POCITY NÁS VŠECH JSOU VŽDYCKY NESKUTEČNÉ  J J J

            Mgr. Světlana Bergerová

            Do galerie Studenti pomáhají - dárcovství krve... byly přidány fotografie.

        • Martinská slavnost 12. 11. 2018
          • Martinská slavnost 12. 11. 2018

          • Studenti a učitelé gymnázia i letos připravili ve spolupráci s o.p.s. Gymnázia Šternberk, Hradem Šternberk, šternberskými základními školami, DDM a Městem Šternberk pro širokou veřejnost tradiční Svatomartinskou slavnost. 

            Akce začala na Horním náměstí, odkud na koni vyjel Svatý Martin s družinou bubeníků doprovázený stovkami dětí a rodičů s rozsvícenými lampičkami a lampiony. Průvod pokračoval do hradní zahrady, kde byl pro všechny připraven bohatý jarmark, ochutnávka svatomartinského vína, cimbálovka, jízda na koni a hudební vystoupení na pódiu. Krásné písničky a básničky nejen s martinskou tematikou si připravili žáci gymnázia, základních škol a DDM.  K velkému úspěchu celé akce letos přispělo i teplé podzimní počasí. Věříme, že návštěvníci slavnosti strávili na šternberském hradě hezké chvíle a velmi děkujeme všem žákům, učitelům, rodičům i ostatním, kteří nám pomohli s organizací. Finanční výtěžek akce využijeme na nákup nových knih pro školní knihovnu. 

            Do galerie Martinská slavnost 12. 11. 2018 byly přidány fotografie.

        • Exkurze semináře z chemie – Týden vědy a techniky
          • Exkurze semináře z chemie – Týden vědy a techniky

          • Jaký je život vědce?
            Na jedné straně není jednoduchý. Frustrace z věčně nepovedených experimentů, nekonečná práce nad vyhodnocováním výsledků, které nedávají smysl, neustálá kritika jejich práce od recenzentů, nepřidělený grant, věčné papírování. Na druhé straně důvod, proč to ale všichni vědci dělají. Je jím TEN VELKÝ AHA MOMENT. Prostě chvíle, kdy vás vaše zvědavost zavede do míst, kde nikdo nikdy nebyl, nebo chvíle, kdy vše začne konečně dávat smysl a vy máte pocit, že jste u něčeho velkého. 
            S prací některých vědců přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se v rámci Týdne vědy techniky seznámili studenti semináře z chemie. Navštívili Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů a vyslechli přednášku Dr. Štěpána Kmenta o využití nanotechnologií
            ve výrobě fotovoltaických článků a palivových článků.  Doktor Kment je vedoucím týmu zabývajícího se fotoelektrochemickým štěpením vody a především využitím dvou základních materiálů, které jsou považovány v této oblasti za nejperspektivnější. A sice oxidu titaničitého a oxidu železitého.
             

            Do galerie Exkurze semináře z chemie – Týden vědy a techniky byly přidány fotografie.

        • Exkurze biologie - Týden vědy a techniky
          • Exkurze biologie - Týden vědy a techniky

          • Týden vědy a techniky je největší vědecký festival v České republice. Během něj má veřejnost možnost "nahlédnout pod pokličku" aktivitám na mnoha vědeckých pracovištích. My jsme této akce využili a se studenty tříd VI.A a 2.A se zájmem o biologii a chemii navštívili olomoucké Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Viděli jsme, jak vědci zkoumají genetickou informaci rostlin a šlechtí nové odrůdy důležitých hospodářských plodin, které pak mají požadované vlastnosti. To má velký význam v dnešní době, kdy celosvětově rychle narůstá populace a dochází ke změnám klimatu. Těmito exkurzemi na různá odborná pracoviště chceme našim studentům také ukázat možnosti jejich budoucího profesního uplatnění, pokud se rozhodnou pro studium přírodních věd.

             

            Do galerie Exkurze biologie - Týden vědy a techniky byly přidány fotografie.

        • Excelentní hra našich mladých florbalistů a postup do okresního finále
          • Excelentní hra našich mladých florbalistů a postup do okresního finále

          • Dne 7. 11. 2018 se naše mladé družstvo florbalistů zúčastnilo okrskového kola florbalu mladších žáků, které se uskutečnilo na ZŠ Demlova v Olomouci. Naši mladí florbalisté po celou dobu turnaje předváděli o třídu lepší výkony oproti ostatním základním školám a postupně porazili ZŠ Luká 18:0, ZŠ Demlova Olomouc 10:2, ZŠ Řezníčkova Olomouc 12:3, ZŠ Helsinská Olomouc 17:1 a zcela zaslouženě postoupili do okresního finále.

            Blahopřejeme a děkujeme za úspěšnou reprezentaci naší školy.

            PK TV

        • Zájezd Krakov
          • Zájezd Krakov

          • 14.12.2018 se uskuteční jednodenní zájezd do Krakova. Zájemci odevzdejte vyplněnou přihlášku  p.Mrhačové. V případě velkého zájmu budou mít přednost vyšší ročníky. Program a přihláška zde, nebo k vyzvednutí v kabinetě AJ II.

          • E- bezpečí - přednášky pro studenty nižšího gymnázia

          • V průběhu října měli studenti nižšího gymnázia možnost absolvovat dvouhodinové semináře, které byly realizovány z dotace Olomouckého kraje a z projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk II.

            Semináře v rámci programu E-bezpečí byly určené žákům 2. stupně základních škol a žákům středních škol. Lektoři dorazili přímo k nám do školy a ve formě besedy žáky seznámili s tím, co je to kyberšikana, jaké má projevy, čím se liší od tradiční šikany, jak se proti ní chránit a bránit, jak postupovat v krizových situacích nebo v čem spočívá nebezpečí sdílení na Facebooku.

            O dalších preventivní akcích, jak plánovaných, tak proběhlých, se můžete informovat v Preventivním programu školy umístěném na webu školy.

            Do galerie E- bezpečí - přednášky pro studenty nižšího gymnázia byly přidány fotografie.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
        • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
        • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
        • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
        • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
        • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
        • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
        • Datová schránka: webj5xm
        • správce webu: zavadil@gymst.cz
        • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
        • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
        • Zřizovatel: Olomoucký kraj
      • Přihlášení