• Studenti gymnázia navštívili pivovar a podívali se do Vysoké pece
          • Studenti gymnázia navštívili pivovar a podívali se do Vysoké pece

          • Dne 22. října navštívili studenti druhých ročníků pivovar Radegast v Nošovicích a oblast Dolních Vítkovic s dřívější výrobou surového železa.
                 Obě zastávky umožnily studentům nahlédnout do technologie výroby, ať už zlatavého moku, nebo dřívějšího zpracování železné rudy.
                 První zastávka navedla studenty na původní recepturu výroby piva, která se neobejde bez čisté vody z Beskyd, kvalitního ječmene, chmele z Tršic a pivních kvasinek. Od roku 1970, kdy byl pivovar založen, prodělala technologie velké změny. Provoz byl plně zautomatizován. V areálu se pohybujete kolem obrovských nádob tzv. cylindrokónických tanků, ve kterých probíhá vlastní proces kvašení – přeměna kvalitního cukru z naklíčeného ječmene v alkohol. Samotná výroba piva je velmi ekologická, odpad není. Jediné, co nelze počítači nahradit, je samotná chuť piva. Právě tuto roli přebírá vyškolený degustátor, který má jako jediný povolenou konzumaci alkoholických nápojů během pracovní doby.
                 Druhá zastávka v Dolních Vítkovicích odkryla studentům útroby Vysoké pece. Studenti nahlédli do kychty, šachty, rozpory a byli také u výstupu struzky a surového železa. Oba produkty byly dále přepravovány torpédy (Veroniky) k dalšímu zpracování. Zážitky studentům nepřinesly pouze princip zpracování železné rudy, spleť železného potrubí, plynojemů a  komor pro ukládání koksu, ale i pohyb ve výškách.

            Světlana Bergerová

            Do galerie Exkurze Nošovice byly přidány fotografie.

        • Reprezentační fotbalové mužstvo Gymnázia na okresním kole bez prohry!
          • Reprezentační fotbalové mužstvo Gymnázia na okresním kole bez prohry!

          • Dne 8. 10. 2019 se naši studenti zúčastnili Okresního kola turnaje J. Masopusta ve fotbale středních škol. Za účasti pěti týmů ve skupině se bojovalo o jedno postupové místo do okresního finále. Náš tým se postupně sehrál vítězné utkání s Gymnáziem Německých rytířů Olomouc v poměru 1-0 po dalekonosné střele Jakuba Poláčka. O vyšším rozdílu ve skóre v náš prospěch nerozhodl Adam Kupka, který své dvě obrovské šance před prázdnou bránou promarnil. Ve druhém utkání na nás čekal tým SŠCHL Olomouc, který ve svém středu měl i několik fotbalistů dorosteneckých týmů Sigmy Olomouc, ale i přesto jsme dokázali po bojovném výkonu uhrát remízu 0-0. I v dalším utkání jsme remizovali 0-0, tentokrát s týmem SPŠ a SOU Uničov, který byl složený výhradně z fotbalistů dorosteneckých mužstev Uničova. V posledním utkání jsme narazili na mužstvo SŠ Polygrafické Olomouc a přes výraznou územní převahu nakonec zápas skončil výsledkem 0-0. Náš reprezentační fotbalový tým Gymnázia i přes to, že v celém turnaji neprohrál, skončil na konečném 3. místě za SŠCHL Olomouc a vítězem SPŠ a SOU Uničov.

            Chlapcům za předvedené výkony gratulujeme a děkujeme jim za vzornou reprezentaci našeho Gymnázia.

            PK TV

            Do galerie Reprezentační fotbalové mužstvo Gymnázia na okresním kole bez prohry! byly přidány fotografie.

        • Exkurze seminaristů dějepisu 3. A  a VII. A
          • Exkurze seminaristů dějepisu 3. A a VII. A

          • Z Okresního archívu Olomouc do Arcidiecézního muzea

            Ve středu 2. října se uskutečnila historická exkurze seminaristů dějepisu ze třetích ročníků do Olomouce. Nejprve jsme navštívili Státní okresní archív Olomouc, kde jsme si vyslechli přednášku zástupce ředitele archívu PhDr. Miroslava Koudely. Dozvěděli jsme o nejdůležitějších archiváliích vztahujících se k našemu regionu, k městu Šternberku či dokonce k samostatnému Gymnáziu Šternberk. Přednáška byla obohacena spoustou názorných ukázek od 13. století až po závěr 20. století. Viděli jsme i kroniku gymnázia založenou v roce 1935. Také jsme se prošli archívem, zavítali jsme do badatelny a seznámili jsme se s nejmodernějším způsobem ukládání archiválií.

            Cestou na naši druhou prohlídku jsme se zastavili v Sokolské ulici, abychom si vysvětlili, co je to projekt Stolpersteine, a v ulici Hanáckého pluku, kde jsme si připomněli osobnost československého válečného pilota v RAF pana Josefa Brykse.

            V Arcidiecézním muzeu jsme se seznámili s některými uměleckými slohy na názorných ukázkách, pochopitelně nesměla chybět nádherná šternberská madona, s panem průvodcem jsme se dostali i na tzv. krvavou pavlač, kde měl být zabit poslední Přemyslovec Václav III., a jako výjimeční hosté jsme prošli i románským Zdíkovým palácem, který je v zimním období veřejnosti uzavřen.

            Cestou po dalších olomouckých památkách jsme narazili na tatínka naší spolužačky, který se podílí na restaurování kašny Tritonů na náměstí Republiky. A tak jsme měli navíc jsme možnost slyšet něco o opravách barokních památek. Škoda, že už pršelo.

            Exkurze se účastnilo 24 studentů, kteří si při ní uvědomili, že – i přes nevlídné počasí – je historie stále živá!!!

            Do galerie Exkurze SD 3 (2. 10. 2019) byly přidány fotografie.

        • Středoškolský atletický pohár – Krajské kolo, Olomouc, 1. 10. 2019
          • Středoškolský atletický pohár – Krajské kolo, Olomouc, 1. 10. 2019

          • Dne 1.10.2019 se naši studenti zúčastnili Krajského kola Středoškolského poháru v atletice. Bojovalo se o celkové pořadí v následujících disciplínách: vrh koulí, skok do dálky, skok do výšky, běh na 60m, 400m, 1500m a štafeta na 4x200m. Naši borci podali velmi kvalitní výkony v jednotlivých disciplínách, ale vinou svalových zranění některých závodníků jsme už  nemohli dokončit nebo se dále zúčastnit jednotlivých disciplín a proto jsme v konečném součtu bodů obsadili konečné 11. místo v kraji

            Celkově našim atletům děkujeme za bojovnost a vzornou reprezentaci naší školy a blahopřejeme k dosaženým výsledkům.

            PK TV

            Do galerie Krajské kolo středoškolského poháru -atletika, Olomouc, 1. 10. 2019 byly přidány fotografie.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
        • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
        • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
        • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
        • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
        • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
        • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
        • Datová schránka: webj5xm
        • správce webu: zavadil@gymst.cz
        • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
        • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
        • Zřizovatel: Olomoucký kraj
      • Přihlášení