• Druhé místo v okresním kole SOČ za práci o onemocnění diabetes mellitus I.typu

          • Pro člověka je jistě vždy nepříjemné, když se u lékaře dozví o tom, že mu byla diagnostikovaná vážná nemoc. Jedná - li se o onemocnění dítěte, jsou zaskočeni i jeho rodiče, zvlášť pokud jsou laici. Student maturitního ročníku Ladislav Pospíšil v rámci soutěže Středoškolská odborná činnost zpracoval "Edukační materiál pro nové mladistvé pacienty s onemocněním diabetes mellitus 1.typu", ve kterém se pokusil shrnout informace o onemocnění cukrovkou novému mladému pacientovi, který si často v počátku své léčby nedokáže představit, co ho bude čekat. S touto prací získal v okresním kole SOČ 2.místo a postupuje do krajského kola. Součástí práce je i Příručka nového diabetika, ve které jsou stručné a přehledné informace o tom, co diabetes na počátku obnáší a jaké důsledky má pro budoucí život pacienta. Součástí příručky je i QR kód a odkaz na online verzi celé práce, která může sloužit jako prvotní zdroj informací o této nemoci.

            Mgr.Lenka Metlíková

            Do galerie Druhé místo v okresním kole SOČ za práci o onemocnění diabetes mellitus I.typu byly přidány fotografie.

          • Krvavé jahody

          • V pátek 27. dubna 2018 proběhla beseda studentů 3. ročníků s paní Věrou Sosnarovou.

            Paní Sosnarová, narozená v roce 1935, je česká občanka, která byla ve věku 14 let spolu se svou matkou a devítiletou sestrou Naďou po skončení 2. světové války odvlečena sovětskou tajnou policií NKVD do ruského pracovního tábora na Sibiři. A to proto, že jejich maminka byla Ruska, která po roce 1922 odešla s československými legionáři před ruskou občanskou válkou do nově vzniklého Československa. V pracovních táborech, dolech, kolchozech strávily celkem 19 let (od konce roku 1945 do léta 1964).

            O jejích osudech vypráví kniha Krvavé jahody.

            Do galerie Krvavé jahody byly přidány fotografie.

        • STUDENTI   NIŽŠÍHO  GYMNÁZIA  SE VZDĚLÁVALI  V OBLASTI  ÚSTNÍ  HYGIENY
          • STUDENTI NIŽŠÍHO GYMNÁZIA SE VZDĚLÁVALI V OBLASTI ÚSTNÍ HYGIENY

          • Zajímavou přednášku s názvem „Péče o chrup“ si mohli studenti našeho gymnázia vyslechnout dne 18. 4. 2018 přímo v prostorách naší školy.

            Základní techniku čistění zubů jim předvedli studenti LF oboru Zubního lékařství z Olomouce.

            Platí pravidlo: „ Na čistém zubu, nikdy zubní kaz nevznikne“, a proto je třeba se základní návyky naučit co nejdříve.

            Studenti se mimo jiné dozvěděli, že dítě, které má dobře vyvinutou motoriku ruky, žádný elektrický zubní kartáček nepotřebuje, protože čistění zubů zvládne samo. Pro kontrolu čistění zubů existuje speciální indikátor (modrá kapalina), který obarví zubní plak a zvýrazní nám tak nesprávně vyčištěná místa. Pozor, tuto kapalinu mohou používat jen děti, které ví, že ji nesmí polykat.

            Světlana Bergerová, PK Biologie

            Do galerie STUDENTI NIŽŠÍHO GYMNÁZIA SE VZDĚLÁVALI V OBLASTI ÚSTNÍ HYGIENY byly přidány fotografie.

          • Celostátní kolo ZO- Přírodovědecká fakulta UK Praha

          • Ve dnech 23. a 24. dubna proběhlo v Praze celostátní kolo zeměpisné olympiády nejstarší a nejprestižnější kategorie D. Sešli se zde opravdu ti nejlepší mladí geografové z celé republiky. Mezi účastníky nechyběl ani zástupce Gymnázia Šternberk Kryštof Smyčka. Už jeho výkon z krajského kola naznačil, že má rozhodně šanci na skvělé umístění i v kole celorepublikovém.

            Soutěž probíhala celé 2 dny, organizátoři přichystali soutěžícím extrémně náročné úkoly. První den se pracovalo až do večera v terénu u obce Jílové u Prahy, kde jednotlivci i týmy řešili otázky fyzické i sociální geografie, zakreslovali objekty do map a zjišťovali jejich funkce v rámci obce. Druhý den je čekaly úkoly písemné- test, práce s atlasem, praktická část- projekt- a vše završil multimediální test. Po něm byla na všech vidět obrovská úleva a čekalo se na slavnostní vyhlášení výsledků.

            A jak celá soutěž skončila?

            Kryštof Smyčka, pro kterého to byla poslední zeměpisná olympiáda, prokázal přehled, faktické znalosti, výborný úsudek a zvládl i práci v terénu.

            Podtrženo, sečteno..Kryštof obsadil celkové 5. místo mezi všemi středoškoláky z celé ČR!!! Zcela zaslouženě mu patří obrovská gratulace a poděkování za reprezentaci Gymnázia Šternberk na půdě Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

            Článek na Novinkách

            pk zeměpis

            Do galerie Celostátní kolo ZO- Přírodovědecká fakulta UK Praha byly přidány fotografie.

          • Zlatý list

          • V místním kole přírodovědné soutěže Zlatý list, která se konala 10.4.2018 ve šternberském parku za účasti žáků gymnázia a základních škol našeho města a okolních obcí, naši studenti získali v kategorii M  druhé a třetí místo.  V kategorii S jsme dokonce obsadili všechny tři stupně vítězů.

            Blahopřejeme!

             

            Výsledky:

            Kategorie M

            2. Fiala M.,Sadílek J., Venusová A. (I.A)

            3. Smyčka P., Procházka J., Metlík J. (I.A)


            Kategorie S
            1. Metlík Š, Patka J., Ševčík J. (IV.A)
            2. Černocký J., Černý M., Stuchlík D. (III.A)
            3. Juřáková K., Čechová A., Karlík J. (IV.A)

        • Úspěch studentů NG v matematické olympiádě
          • Úspěch studentů NG v matematické olympiádě

          • Ze školního kola matematické olympiády postoupili do okresního kola z III.A Matěj Morávek, ze II.A Pavlína Grossová, Adam Belej a Adam Nuc a z I.A Jáchym Procházka, Nela Šubová, Eliška Chládková a Prokop Smyčka. V Olomouci na ZŠ Stupkova se konalo okresní kolo v úterý 17.4.2018 a nyní už známe výsledky!! Vynikající úspěch si svým výkonem zajistil Matěj Morávek, který ve své kategorii Z8 byl „stříbrný“. Výborné jsou i výsledky Adama Nuce (5. místo), Pavlíny Grossové (6. místo) a Adama Beleje (8. místo) – všichni se stali úspěšnými řešiteli v kategorii Z7. V nejmladší kategorii Z6 se na 20. místě stal i Prokop Smyčka úspěšným řešitelem. Podrobnosti najdete ve výsledkové listině. Gratulujeme a přejeme další úspěchy i v příštích ročnících matematických soutěží! 

            Výsledková listina

          • Ocenění Města Šternberk za přínos v oblasti školství a ocenění Pedagog Olomouckého kraje

          • Ocenění Města Šternberk za přínos v oblasti školství 

            V závěru měsíce března jsou již tradičně oceňováni nejlepší pedagogové základních a středních škol.

            Při příležitosti Dne učitelů ocenilo Město Šternberk zástupce ředitelky Gymnázia Šternberk Mgr. Jaroslava Zavadila.

            Mgr. Zavadil pracuje na Gymnáziu Šternberk již 13 let, z toho 10 let jako zástupce ředitelky. Během své pedagogické kariéry vyučoval především matematiku a informatiku a to jak na základní škole, tak na gymnáziu. Jeho velkou životní vášní je právě informatika a předměty s ní spojené. Rád zavádí nové technologie na gymnáziu, které usnadňují fungování školy. Svým nebezpečným nadšením se snaží strhnout nejen studenty, ale také pedagogy, kteří s těmito technologiemi nemají vždy tak harmonický vztah. Je také pravou rukou ředitelce školy, bez jeho schopností by gymnázium jen obtížně zvládalo přijímací zkoušky, maturity či různá testování studentů.

            Jeho životem však není pouze technika. Před pár lety podpořil založení školního studentského časopisu, který může směle konkurovat nejlepším celostátním titulům.

            Svým neutuchajícím elánem, rychlostí a dobrou náladou ovlivňuje kolegy i studenty.

             

            Pedagog Olomouckého kraje

            Další významnou akcí bylo ocenění Pedagog Olomouckého kraje, které získal náš kolega Mgr. Petr Papica.

            Mgr. Papica  pracuje na Gymnáziu Šternberk již 20 let.

            Vždy patřil a patří k významným osobnostem školy, které se své práci vždy věnovali vysoko nad rámec povinností. Svým nadšením a zapálením pro věc ovlivnil generace studentů, kteří si volili výtvarný obor vysoké školy nebo architekturu. V rámci své práce se studentům věnuje nejen ve výuce, ale také v rámci výtvarného či divadelního kroužku, léta spoluorganizuje aktivity v rámci projektu Erasmus Plus zejména v oblasti výtvarné, fotografické či dramatické. Svůj volný čas rovněž věnuje mladým florbalistům, které trénuje.

            Pro nás, pro všechny jeho kolegy, je Petr obětavým, čestným a především milým kolegou.

            Do galerie Ocenění byly přidány fotografie.

          • Úspěch v soutěži ARS POETICA - Puškinův památník

          • Dne 5.4.2018 se uskutečnilo na OA (Obchodní Akademii) v Mohelnici krajské kolo soutěže ARS POETICA-Puškinův památník. Letos naši školu reprezentovaly 3 skupiny, které byly ve velké konkurenci škol celého kraje oceněny.

            2. místo za hudební vystoupení : Veronika Vaníčková, Anežka Čechová a Barbora Nesládková z 1.A

            2. místo (první nebylo uděleno) za dramatizaci ruské pohádky studenti 2.A: Anna Bartoňková, Natálie Červinková, Ellen Doláková, Anežka Karlíková, Antonín Koryťák, Eliška Lounová, Lucie Malinová, Jakub Stráněl, Tadeáš Tašek a Barbora Vinohradníková

            2. místo za pásmo ruských hádanek žáci sekundy: František Bouzek, Anna Doležalová, Pavlína Grossová, Soňa Grossová, Ondřej Komárek, Karolína Neumannová, Tomáš Pekař, Stella Pospíšilová a Hana Tomášková.

            Do galerie ARS POETICA-Puškinův památník byly přidány fotografie.

          • Mezitřídní fotbalový turnaj

          • Dnes 5.4.2018 se naší sportovní hale uskutečnila první část mezitřídního fotbalového turnaje, který se pravidelně koná v této době, tentokrát pod organizační záštitou třídy VII.A. Do turnaje se zapojila většina tříd vyššího gymnázia. Po tuhých bojích se do další části turnaje, která se uskuteční příští čtvrtek od 13.45 na sportovní hale, probojovala 3 nejúspěšnější družstva.

            Do galerie Mezitřídní fotbalový turnaj byly přidány fotografie.

            PK TV

        • Krajské kolo zeměpisné olympiády Gymnázium Šternberk má dalšího zástupce v celostátním kole olympiád!
          • Krajské kolo zeměpisné olympiády Gymnázium Šternberk má dalšího zástupce v celostátním kole olympiád!

          • Dne 28.3. se v Olomouci na Gymnáziu Hejčín a v Prostějově konala krajská kola zeměpisné olympiády. Účast si z naší školy zajistili František Světnický (IV.A)- kat. C a Kryštof Smyčka (VIII.A)- kat. D.

            Oba předvedli perfektní výkony a skvěle reprezentovali naši školu. F. Světnický skončil s minimálním bodovým odstupem na krásném 5. místě a Kryštof Smyčka doslova uhranul svým výkonem porotu a s desetibodovým náskokem svoji kategorii vyhrál. Toto vítězství mu zajistilo účast v celostátním kole v Praze, které proběhne ve dnech 23.-24.4. pod záštitou Přírodovědecké fakulty UK.

            Oběma nadějným zeměpiscům blahopřejeme a Kryštofovi přejeme hodně úspěchů v celostátním kole.

            Kluci, díky za reprezentaci Gymnázia Šternberk.

            pk zeměpis

            Dne 28.3. se v Olomouci na Gymnáziu Hejčín a v Prostějově konala krajská kola zeměpisné olympiády. Účast si z naší školy zajistili František Světnický (IV.A)- kat. C a Kryštof Smyčka (VIII.A)- kat. D.

            Oba předvedli perfektní výkony a skvěle reprezentovali naši školu. F. Světnický skončil s minimálním bodovým odstupem na krásném 5. místě a Kryštof Smyčka doslova uhranul svým výkonem porotu a s desetibodovým náskokem svoji kategorii vyhrál. Toto vítězství mu zajistilo účast v celostátním kole v Praze, které proběhne ve dnech 23.-24.4. pod záštitou Přírodovědecké fakulty UK.

            Oběma nadějným zeměpiscům blahopřejeme a Kryštofovi přejeme hodně úspěchů v celostátním kole.

            Kluci, díky za reprezentaci Gymnázia Šternberk.

            pk zeměpis

             

      • Kontakty

        • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
        • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
        • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
        • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
        • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
        • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
        • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
        • Datová schránka: webj5xm
        • správce webu: zavadil@gymst.cz
        • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
        • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
        • Zřizovatel: Olomoucký kraj
      • Přihlášení