• Školní kolo matematické olympiády kategorie C a D
          • Školní kolo matematické olympiády kategorie C a D

          • Dne 28. ledna 2020 proběhlo školní kolo Matematické olympiády, a to v kategoriích B a C. Potěšitelný byl nejen počet zájemců o matematiku, ale i jejich výborné výsledky. Do krajského kola, které proběhne 31. března 2020, se tak podívají oba zástupci v kategorii B a celkem 5 zástupců v kategorii C. Přejeme jim hodně úspěchů.

            Kategorie B:
            1. Mentlíková Denisa (VI.A)
            2. Světnický František (VI.A)

            Kategorie C:
            1. Mrhač Vít (V.A)
            2. - 3. Stuchlík Daniel a Kubíček Šimon (oba V.A)
            4. Vysloužil Štěpán  (1.A)
            5. Morávek Matěj (V.A)
            6. Buxbaum David (1.A)
            7. Vyroubalová Nella (1.A)

        • Školní kolo Chemické olympiády kategorie D
          • Školní kolo Chemické olympiády kategorie D

          • Letošní ročník Chemické olympiády kategorie D byl ve znamení solí. Slovo sůl má pro chemika velmi široký význam, protože k solím (kromě té kuchyňské) patří i různé přísady do potravin, dezinfekce, léčiva, hnojiva, stavební materiály, čisticí prostředky, látky používané při výrobě skla a výbušnin, nerosty v přírodě a mnoho dalších zajímavých sloučenin.

            Studenti museli nejprve zpracovat rozsáhlou domácí teoretickou část věnovanou výše uvedenému tématu. V laboratoři pak prováděli plamenové zkoušky k důkazu kationtů a analytickými reakcemi zjišťovali složení vzorků. Na závěr je čekal školní test.

            Výsledky:

            1.místo. Pavlína Grossová, IV.A

            2.místo: Adam Belej, IV.A

            3.místo: Magdalena Švancarová , IV.A

            Blahopřejeme!

        • Exkurze čtvrtých ročníků do Prahy
          • Exkurze čtvrtých ročníků do Prahy

          • Poslední lednový týden se může zdát leckomu jako dost nevhodný pro návštěvu Prahy, naši čtvrťáci se však přesvědčili, že tomu tak není. Praha téměř liduprázdná, památky viditelné a atraktivní místa, kde byste se jindy sotva prodírali davy lidí, byla prázdná. A počasí? Na to, že byl konec ledna, velmi příjemné. Svítilo slunce, dny byly delší a teplota v Praze  stoupala pomalu až  k deseti stupňům.
                   Studenti tak během dne měli ideální možnost seznámit se s pražskými památkami. Vzali jsme to vskutku religionisticky. Nejprve židovství. Program Židovského muzea v Praze nám umožnil projít si několik synagog, kde jsou umístěny rozličné předměty spojené s židovskými tradicemi. Zasvěcený průvodce nás s nimi náležitě seznámil. Od židovství jsme došli ke křesťanství, tedy lépe řečeno k západnímu mnišství. Prošli jsme si nejstarší mužský klášter postavený v naší vlasti, Břevnov. Vskutku monumentální, teď už barokní, stavba nám v podzemí odkryla nejstarší dochované zbytky románské baziliky. V křesťanských památkách jsme pak pokračovali i v dalších dnech. Při prohlídce Hradu jsme důkladně prozkoumali katedrálu svatého Víta i baziliku svatého Jiří. K tomu pak ještě Vyšehrad a sbírka křesťanských památek byla kompletní.
                   Pokud se studenti přece jen cítili prochladlí, měli jsme v zásobě  galerie. Tím největším zážitkem byl DOX. Centrum současného umění  s retrospektivou výtvarníka Petra Síse. Měli jsme možnost obdivovat jeho knihy, filmy, obrazy i gobelíny. Mimo jiné i ten, který bude zdobit letištní halu na Ruzyni. Návštěva Národní galerie byla jen částí toho, co jsme viděli v DOXu. Jednak proto, že jsme v Národní galerii byli, ale především samotná budova na nás nepůsobila tak osvěžujícím dojmem jako DOX. 
                   Každý večer nás pak čekala divadelní představení. Z nabízených možností jsme si vybrali dvakrát divadlo Na Zábradlí, a jednou jsme byli v divadlech Pod Palmovkou, V Celetné a ve „Švanďáku“.  Abych to upřesnil, Pod Palmovkou jsme nakonec pro nemoc herců nebyli, místo toho jsme narychlo koupili představení ve studiu Veletržního paláce. A že to bylo představení nadmíru těžké a složité,  vám potvrdí všichni, co tam byli. Sjónův Skuga Baldur v režii Kamily Polívkové se nám z hlavy jen tak nevykouří. Reakce na divadla byla různá. Každý z nás hodnotil nejvýše jiné představení. Ale nejvíce kladných reakcí mělo složité představení volně zkombinované podle her a filmů Ingmara Bergmana s názvem Persony. Režie i scénografie Na Zábradlí je opravdu výborná.
                   Ta divadelní představení jsou takovými třešničkami na dortu povedených dnů na exkurzi. A vlastně i celého našeho studia. Byla to poslední velká společná akce nás čtvrťáků, pak už  čeká jen maturita. I proto v nás tato školní akce zůstane dlouho a budeme na ni i po letech vzpomínat.

            Do galerie Pozdrav z Prahy (exkurze 4.A a VIII.A) byly přidány fotografie.

        • „Testy nanečisto“
          • „Testy nanečisto“

          • „Testy nanečisto“ - výsledky testů nanečisto byly odeslány na e-maily účastníků dne 10. 2. 2020 ve 14:10 hod. Děkujeme za účast a těšíme se na setkání u jednotných přijímacích zkoušek.

            Vedení školy

            PS: pokud jste neobdrželi e-mailovou zprávu, zkontrolujte, prosím nevyžádanou poštu ve vaší schránce (zvláště Gmail to dělá...)

        • Vyhodnocení překladatelské soutěže
          • Vyhodnocení překladatelské soutěže

          • Dne 30.1. 2020 se na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci konalo slavnostní předávání cen studentům, kteří se zúčastnili fakultního kola překladatelské soutěže. Naše studentky francouzského jazyka zabojovaly a obsadily přední příčky. Daniela Petřeková - 1.místo, Karolína Letochová - 2. místo a Emma Gentric - 4. místo.Blahopřejeme!

            Do galerie Vyhodnocení překladatelské soutěže byly přidány fotografie.

        • Školní kolo Biologické olympiády kategorie C a D
          • Školní kolo Biologické olympiády kategorie C a D

          • V posledním lednovém týdnu na gymnáziu  proběhlo školní kolo Biologické olympiády kategorie C a D. Téma letošního ročníku bylo „Těžký život ve vodě“. Studenti poznávali vodní živočichy a rostliny a řešili úlohy zaměřené na přizpůsobení se sladkovodních i mořských organismů životu v tomto prostředí.

            Výsledky školního kola:
            Kategorie C:
            1.místo: Anna Venusová , III.A
            2.místo: Jolana Frommerová, III.A
            3.místo: Helena Burdová, III.A

            Kategorie D:
            1.místo: Laura Ševčíková, II.A
            2.místo: Kristýna Ochmanová, II.A
            3.místo: Dorota Kalhousová, II.A

            Blahopřejeme!

            Do galerie Školní kolo Biologické olympiády kategorie C a D byly přidány fotografie.

        • Pythagoriáda
          • Pythagoriáda

          • V sérii soutěží, které na naší škole během ledna probíhaly, nechyběla ani tradiční matematická soutěž – Pythagoriáda. Soutěž se uskutečnila v pondělí 27. 1. a zúčastnili se jí žáci primy, sekundy a tercie. Ve  školním kole se na nejvyšších příčkách umístili:
            z primy K. Horklová (1. místo), L. Stodola (2. místo) a L. Sílová (3. místo),
            ze sekundy: M. Jurečka (1. místo), D. Buchta (2. místo) a D. Papica a J. Šída (3. místo),
            z tercie: K. Daňková a J. Procházka (1. – 2. místo), A. Venusová a P. Smyčka (3. místo).

            Vítězům gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v okresním kole!

        • Okresní finále ve florbalu SŠ – 3. místo
          • Okresní finále ve florbalu SŠ – 3. místo

          • Dnes 29.1.2019 se uskutečnilo v Olomouci okresní finále ve florbalu středních škol. Náš florbalový tým oslabený o studenty čtvrtých ročníků si počínal v turnaji skvěle. Na začátku turnaje jsme se utkali se Slovanským gymnáziem Olomouc a po bojovném výkonu a neproměňování brankových příležitostí jsme odešli s porážkou 1:2. Druhý zápas s Gymnáziem Hejčín Olomouc byl plný osobních střetů a bojovnosti. I když jsme v páté minutě utkání překvapivě vedli už 4:0, nakonec soupeř otočil výsledek utkání v jeho prospěch 6:4. V posledním utkání jsme se střetli s Gymnáziem Čajkovského Olomouc a po bojovném utkání plném zvratů ve vedení jsme zvítězili 5:4 a obsadili na turnaji konečné 3. místo v okrese.

            Výsledky :

            Štbk – G. Slovan 1:2

            Štbk – G. Hejčín 4:6

            Štbk – G. Čajkovského 5:4

            Blahopřejeme našemu týmu k dosaženému výsledku a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.

            PK TV

        • Nebojme se myslet
          • Nebojme se myslet

          • 10. ročníku  soutěže pořádané FF UP Olomouc se v pátek 13.12. 2019 zúčastnilo 170 studentů z celé ČR a mezi nimi i osm zástupců naší školy. V této konkurenci výborně uspěla naše studentka Barbora Nesládková ze třídy 3.A, která  obsadila třetí místo, a je tak mezi dvaceti postupujícími do druhého kola soutěže, jehož vítěz bude ČR reprezentovat na letošní International Philosophy Olympiad v Lisabonu.

            Blahopřejeme!!!                                                                                     PK ZSV

            (zdroj fotografe - facebook FF UP Olomouc)

        • Školní kolo soutěže z anglického jazyka
          • Školní kolo soutěže z anglického jazyka

          • Dne 20.1. 2020 proběhlo na gymnáziu školní kolo soutěže z AJ. Žáci a žákyně soupeřili ve třech kategoriích. Ve svých kategoriích vyhráli a do okresního kola postupují:

            KATEGORIE IB – Svobodová Ester, II.A

            KATEGORIE IIB – Grossová Pavlína, IV.A

            KATEGORIE IIIA – Belejová Jana, VII.A a Gregorová Eliška, 3.A

            Všem děkujeme za hojnou účast a vítězům přejeme hodně zdaru v okresním kole.

            PK AJ

            Do galerie Olympiáda v Aj - školní kolo byly přidány fotografie.

        • Informativní schůzka
          • Informativní schůzka

          • Ve čtvrtek 23. 1. 2020 v 16:00 se uskuteční v naší škole informativní schůzka o možnostech studovat na naší škole. Pokud jste se zúčastnili informativních schůzek na dnu otevřených dveří, není nutné, abyste se účastnili. Náplň bude prakticky stejná.

        • Úspěch v okresním kole Dějepisné olympiády
          • Úspěch v okresním kole Dějepisné olympiády

          • Skvělého umístění dosáhli naši studenti v okresním kole Dějepisné olympiády, které proběhlo v pondělí 13. ledna v DDM Olomouc. Ondřej Bílek ze VII.A se umístil na druhém místě a jen s rozdílem půl bodu skončil na třetím místě Petr Kubalík z V.A. Oběma gratulujeme a držíme pěsti v dalších kolech! Tématem letošního ročníku DO je období mezi léty 1880 - 1920 s podtitulem „Dlouhé 19. století  se loučí“.  Kategorie II, tedy kategorie  pro studenty vyššího gymnázia, byla letos otevřena vůbec poprvé.

        • Okrskové kolo ve florbale středních škol – postup do okresního finále
          • Okrskové kolo ve florbale středních škol – postup do okresního finále

          • Dnes se naše družstvo florbalistů zúčastnilo okrskového kola ve florbale SŠ, které se uskutečnilo na naší sportovní hale. Chlapci podali během turnaje velmi kvalitní výkony a po výhrách nad Gymnáziem Litovel v poměru 9-0 a nad Gymnáziem Uničov v poměru 5-2 jsme naši okrskovou skupinu ovládli a postoupili jsme do okresního finále.

            Děkujeme chlapcům za vzornou reprezentaci školy a gratulujeme k postupu.

            Přehled výsledků turnaje:

            Štbk – G. Litovel 9:0

            Štbk – G. Uničov 5:2

            G. Litovel – G. Uničov 2:11

             

            PK TV

    • Kontakty

      • Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5, Šternberk
      • Mgr. Tamara Kaňáková, ředitelka, kanakova@gymst.cz, mobil:603815442
      • Mgr. Jaroslav Zavadil, zástupce ředitelky, zavadil@gymst.cz, mobil:702086974
      • 585 094 101, IČ0: 00601764, IZO: 000601764
      • Horní náměstí 5, 785 01 Šternberk Czech Republic
      • Sekretariát: Milena Zachovalová: 585 094 101, mobil: 702 086 975, zachovalova@gymst.cz
      • Ekonomka školy: Bc. Vítězslava Nováková: 585 094 113, mobil: 770 152 598, novakova@gymst.cz
      • Datová schránka: webj5xm
      • správce webu: zavadil@gymst.cz
      • č.ú. 107-1544 830 277/0100, variabilní symbol se liší podle druhu platby, vždy bude uveden u informace o platbě
      • Školní jídelna Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk https://sjopavska.stbk.cz/
      • Zřizovatel: Olomoucký kraj
    • Přihlášení